SVI SMO POMERILI SAT UNAPRED: Da li znate kako se odražava na ZDRAVLJE letnje računanje vremena?
Foto: Profimedia

NIJE DOBRO

SVI SMO POMERILI SAT UNAPRED: Da li znate kako se odražava na ZDRAVLJE letnje računanje vremena?

Zanimljivosti -

Pomeranjem kazaljki za jedan sat unapred prethodne noći, prešli smo na letnje računanje vremena.

Kao loša strana prebacivanja na letnje računanje vremena ubrajaju se neki zdravstveni rizici. Tada se po pravilu događa više srčanih i moždanih udara i drugih kardiovaskularnih problema.

Američka studija je 2018. godine otkrila da broj prijema u bolnicu zbog fibrilacije srčanih pretkomora, vrste poremećaja srčanog ritma, raste nakon pomeranja sata u proleće. Ta fibrilacija može prouzrokovati krvne ugruške, moždane udare ili prestanak rada srca.

Srce, Kardiolog
foto: Profimedia

Uobičajeno je da imamo manje ili veće probleme sa snom dok se ne naviknemo na letnje vreme. To može uticati na memoriju, koncentraciju, ili brze reakcije, recimo, tokom vožnje.

Može biti inciator nervoze ili uticati na ishranu. Prelazak na letnje računanje vremena navodno povećava rizik i od depresije.

Starija žena žena, Zabrinuta Žena, Depresija, tuga
foto: Shutterstock

Jedna danska studija iz 2017. godine navodi da promena sata verovatno uzrokuje "povećanje incidencije depresivnih epizoda jer tranzicija na letnje vreme utiče na cirkadijalni ritam, tj. biološki ritam spavanja i budnosti.

(Kurir.rs/Faktor.ba)

Bonus video:

04:44

ŠTA RADITI SA NOVCEM: DRŽATI GA U BANCI ILI PODIĆI SA RAČUNA? Stručnjak otkriva šta je najbolje da uradite u vreme SVETKIH KRIZA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track