NAJČUDNIJE PIJACE NA SVETU: Ovde možete da kupite ono što vam nikad ne bi palo na pamet, od pečene tarantule do BUDUĆE ŽENE!
Foto: Shutterstock

SVEGA IMA U BOŽJOJ BAŠTI

NAJČUDNIJE PIJACE NA SVETU: Ovde možete da kupite ono što vam nikad ne bi palo na pamet, od pečene tarantule do BUDUĆE ŽENE!

Zanimljivosti -

Ne postoji lepša stvar od one kad spakujete kofere i krenete na neku destinaciju na kojoj nikad dosad niste bili.

Putovanja nas oplemenjuju, čine da upoznamo nova mesta i narode koji žive drugačije od nas, šire nam vidike i čine nas bogatijim za nova iskustva. I gde god da vas put odnese, kažu, treba obavezno posetiti pijace - one su savršene za upoznavanje kulture mesta u kom se nalazite, lokalnih stanovnika, njihovih običaja i navika... Iako svaka ima svoju čar, neke su toliko neobične da čovek ne može da poveruje da takvo nešto uopšte i postoji. Ovaj put vas vodimo u neke koje spadaju u najneobičnije na svetu. Pa da krenemo...

Veštičja pijaca (Bolivija)

Ako verujete u duhove ili vas zanimaju lokalna verovanja i običaji, nema boljeg načina da im se približite od odlaska na Veštičju pijacu La Paza. U ponudi ćete pronaći razne stvarčice potrebne za rasterivanje zlih duhova, amajlije i sastojke za lekovite napitke, pa ne čudi što je ona omiljeno hodočasničko mesto raznih šamana i astrologa. Da se razumemo, ovde nećete pronaći paradajz, papriku, salatu i jagode, već će vas, umesto toga, dočekati bizarnosti poput osušenih fetusa životinja, leševa žaba, kamenja asteroida...

svetske pijace
foto: Shutterstock

Pijaca paukova (Kambodža)

Onima koji se užasno boje paukova savetujemo da preskoče ovaj deo. Pijace paukova u Kambodži mesta su na kojima možete isprobati jela njihove domaće kuhinje. Hrskava tarantula je glavni specijalitet. Oni koji su ih probali tvrde da, u najmanju ruku, nisu loše: ukus im je nešto između pohovane piletine i ribe. Pred kamerama ih je probao i slavni kuvar Gordon Remzi - a reći ćemo samo da je dobar deo njegovih reakcija bio cenzurisan.

svetske pijace
foto: Shutterstock

A ako ne volite paukove, možda će vas oduševiti drugi, isto tako popularan specijalitet - zmija na ražnjiću.

svetske pijace
foto: Shutterstock

Vudu pijaca (Togo)

Prvo što smo pomislili bilo je - ne preporučujte ove pijace onima kojima ste se nekada zamerili. Ali kad se malo bolje pronjuška, otkrićete da je reč o predmetima koji se koriste u tradicionalnoj medicini i spravljanju lekova. Domaći doktori veruju da čudesni napici imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje i da mogu izlečiti brojne bolesti, pa je tako ova pijaca zapravo i lokalna apoteka za one koji sebi ne mogu priuštiti skupe tretmane i lekove.

pijaca kostiju
foto: Profimedia

Pijaca romskih nevesta (Bugarska)

Da, dobro ste pročitali, tamo zaista možete da kupite mladu. Reč je o tradiciji da devojke i mladići zajedno sa svojim porodicama odlaze tamo.

svetske pijace
foto: Profimedia

Svi se dobro nacifraju, našminkaju i obuku najlepšu garderobu u nadi da će privući najboljeg bračnog partnera - ako ga mogu priuštiti, jer cene znaju da budu paprene.

svetske pijace
foto: Profimedia

Pijaca pored pruge (Tajland)

Ona nije toliko poznata po neobičnim stvarima koje se na njoj prodaju već po svojoj lokaciji. Naime, smeštena je nasred pruge kojom prolazi voz, zbog čega je zovu najopasnijom pijacom na svetu. Nama stvarno izgleda tako, ali kad naiđe voz, prodavci ni najmanje ne paniče. Kad ugledaju obaveštenje da on nailazi, počinje proces: u roku od nekoliko minuta namirnice se unose pod šator, šator po potrebi malo pomakne, a oni nastavljaju da sede sa strane kao da se ništa neobično ne dešava - sve dok voz ne protutnji. Nakon toga namirnice se opet vraćaju i šoping na pruzi se nastavlja.

svetske pijace
foto: Shutterstock

Pijaca ptica (Avganistan)

Osim uobičajenih pijaca s najraznovrsnijom robom, u glavnom gradu Kabulu ćete pronaći jednu na kojoj žamor kupaca nadvladava cvrkutanje i kokodakanje. Ptice su česti i dragi ljubimci lokalnih stanovnika, pa i ne čudi što postoji ovakvo mesto posvećeno njima.

svetske pijace
foto: Profimedia

Plutajuće pijaca (Tajland)

U pitanju je prava pravcata pijaca na vodi. Naime, prodavci drže robu u tradicionalnim čamcima i veslaju od kupca do kupca. Možda ne zvuči praktično, ali taj način prodaje nastao je upravo iz praktičnih razloga - onima koji donose robu iz svojih bašta bilo je jednostavnije spustiti se čamcem niz reku do mesta prodaje. Takav način trgovanja na nekim mestima star je stotinama godina. Možete ih takođe pronaći u Vijetnamu, Indoneziji - i nikako ih ne možete promašiti, samo pratite reku!

pijaca tajland, tajland
foto: Profimedia

Pijaca babuški (Rusija)

Popularne lutke "babuške" jedan su od omiljenih simbola i suvenira iz Rusije. Te šarene drvene figurice možete pronaći skoro svuda, ali njihovo glavno mesto je pijaca Izmailovski u Moskvi. Osim lutkica, ovde možete pronaći i lepe ručno rađene i ofarbane vaze, tanjire, ukrase za dom, ali i omastiti brk ruskim delikatesima.

svetske pijace
foto: Shutterstock

Noćna pijaca (Tajvan)

Za noćne ptice ovo je idealna prilika za kupovinu suvenira ili isprobavanje domaćih proizvoda. Jedna od najvećih i najpoznatijih noćnih pijaca Tajvana oduševiće vas ponudom iz lokalne kuhinje, a radno vreme joj je od 8 sati uveče do 2 ujutro. Znači, i posle šopinga imaćete vremena da se naspavate.

svetske pijace
foto: Shutterstock

Kurir.rs/N.B.

Bonus video:

00:28

TUŽNE VESTI IZ HOLIVUDA: Legendarni glumac Brus Vilis zbog bolesti napušta svet glume

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track