SRBI VOLE RAKIJU, A ŠTA PIJU OSTALE NACIJE? Za neke narode NIKAD ne biste rekli da najviše konzumiraju BAŠ OVO piće!
Foto: Rojters

Živeli!

SRBI VOLE RAKIJU, A ŠTA PIJU OSTALE NACIJE? Za neke narode NIKAD ne biste rekli da najviše konzumiraju BAŠ OVO piće!

Zanimljivosti -

Alkohol je od davnina koristio za religiozne rituale, ali su vremenom alkoholna pića dobila potpuno drugačiju ulogu i počela da se koriste za uživanje. Oni koji pak nisu ljubitelji alkohola mogu da ugase žeđ različitim drugim napicima - od kafe, ceđenog voća, mleka... ili njihovom idealnom mešavinom. Ovo su pića koja su u svetu najpopularnija.

Čaj - topli napitak veoma popularan u mnogim zemljama. Postoje dve grupe čajeva: oni koji se prave od istoimene biljke i koriste kao stimulativno ili umirujuće sredstvo i oni koji se spravljaju od lekovitog bilja i imaju lekovita svojstva. Najpopularniji pravi čajevi su crni, zeleni i ulong. Po pravilu, u čaj ne treba dodavati limun, med i šećer jer na taj način menjate njegovu aromu, dok se u jake čajeve dodaje samo mleko. Englezi su čuveni ritual ispijanja ovog toplog napitka doneli sa Istoka.

Princ Čarls
foto: Profimedia

Viski - svrstava se u kategoriju žestokih alkoholnih pića. Poznat je kao najpopularnije destilovano piće, a dobija se iz žitarica i čuva u hrastovoj buradi. U zavisnosti od toga koja se žitarica koristi - ječam, mleveni ječam, raž, pšenica, kukuruz ili ovas - zavisi i koje će vrste biti viski.

Pivo - alkoholno piće koje se pravi od kvasca, hmelja, ječma i vode. Koristilo se još u starom Egiptu, a danas je zastupljeno u celom svetu. S obzirom na to da ima od tri do 13 procenata alkohola, ubraja se u slabija alkoholna pića. Britanci spadaju u najveće konzumente ovog napitka, a pab je simbol mesta na kojem se on pije.

Grog - toplo alkoholno piće koje se pije u hladnim danima. Pravi se od ruma, šećera, cimeta, karanfilića, soka od pola limuna i vrele vode, kojom se svi sastojci preliju. Grog se priprema u vatrostalnoj čaši ili šolji s debljim ivicama.

Sveži sokovi od voća i povrća - dobijaju se preradom sirovog voća i povrća. "Gorivo" su koje je organizmu potrebno za hidriranje i hranjenje ćelija. Sokovi su bogati vitaminima, mineralima, enzimima, fitonutrijentima, antioksidantima i lako se pripremaju.

Načini ispijanja alkohola

Svaki narod ima specifične navike u ispijanju alkohola. Dok je u nekim zemljama korišćenje alkohola zabranjeno, u drugima je on neizostavan u svakodnevnom životu. Predstavljamo vam deset zemalja sveta u kojima se količinski popije najviše alkohola.

Francuska - njihovo piće je vino, uvek se konzumira za vreme obroka.

Emanuel Makron
foto: Profimedia

Italija - vino je deo italijanske kulture i smatra se običnim i nezaobilaznim pićem. Italijani uvek piju lokalna vina, osim ako ne uživaju u nekom posebnom aperitivu.

Češka - U ovoj zemlji se piju lageri i pilsneri. Prosto ne možete da posetite ovu zemlju a da ne probate bar jednu čašu piva.

Australija - S obzirom na to da je ova zemlja bila naseobina zatvorenika, prema legendi, rum je bio glavno piće. Morate da znate i osnovno pravilo - znak lošeg ukusa je ukoliko pijete sami.

Turska - iako mnogi misle da je njihovo piće kafa, zapravo, oni najviše vole da piju čaj.

Danska - U Danskoj su sva pića podjednako važna i među njima nema favorita. Posebno treba znati da je ova zemlja poznata po opuštenom odnosu s gostima u kafićima i barovima.

Nemačka - U Nemačkoj pivo i voda koštaju gotovo isto. Piva od pšenice ovde su specijalitet.

Angela Merkel, stare
foto: Profimedia / PETER KNEFFEL / AFP

Irska - U irskoj kulturi opijanje je tradicija. Ovde su izmišljeni Dan Svetog Patrika i irska kafa.

Rusija - Votka je Rusima u krvi. Ukoliko odlučite da posetite ovu zemlju, morate probati neku od njihovih votki.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

Kurir.rs

Bonus video:

07:54

Defektolog Jelena Jovičić u Pulsu Srbije objašnjava kako alkohol i tablete loše deluju na organizam

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja