VEST AKTUELNA PUNIH 50 GODINA - NAMA SMEŠNO, A NJEMU I NIJE: Još 1972. objavljeno da se princ Čarls priprema da bude kralj!
Kraljica Elizabeta (95) i princ Čarls (73), Foto: EPA / STR

Majka Elizabeta još se dobro drži

VEST AKTUELNA PUNIH 50 GODINA - NAMA SMEŠNO, A NJEMU I NIJE: Još 1972. objavljeno da se princ Čarls priprema da bude kralj!

Zanimljivosti -

Najstariji sin britanske kraljice Elizabete II i njenog pokojnog suprug Filipa postaće kralj jer je njegova majka Elizabeta preminula i, ako ne uzme drugo ime, biće kralj Čarls III.

Interesantno je da se decenijama govori o njegovom preuzimanju krune, ali do ovog momenta to je bilo neizvesno. Još su u SFRJ Narodne novine pre 50 godina, odnosno 1972. objavile tekst: "Princ Čarls se priprema za presto". Ali, to se baš odužilo...

Princ Čarls (levo) sa majkom
Princ Čarls (levo) sa majkomfoto: Profimedia

Kraljica Elizabeta Druga, rekla je nedavno na proslavi 70. godišnjice od svog ustoličenja da bi volela da vojvotkinja od Kornvola Kamila dobije titulu kraljice supruge kada njen sin i prestolonaslednik princ Čarls postane kralj.

Inače, Kamila se udala za princa Čarlsa 2005. godine na civilnoj ceremoniji. Do sada je bilo prihvaćeno da Kamila (74), druga supruga princa Čarlsa (73), bude samo princeza supruga.

Narodne novine iz 1972. godine
Narodne novine iz 1972. godinefoto: Printscreen

Mediji su pisali da kraljevski stručnjak Angela Levin predviđa da će princ Čarls odbaciti princa Harija i Megan Markl iz kraljevske porodice čim postane kralj, te da će uraditi reviziju celog sistema tako da će pripadnici kraljevske porodice biti samo naslednici krune, odnosno budući kraljevi ili kraljice, a ostatak porodice neće moći da dobija novac iz budžeta. Ako se to ostvari, kraljevsku porodicu kao instituciju činiće samo kralj, prestolonaslednik i deca prestolonaslednika.

Princ Čarls je bio u braku sa Dajanom, princezom od Velsa, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. godine. Sa njom je 1982. godine dobio sina Vilijama, princa od Kembridža, i 1984. godina Harija, vojvodu od Saseksa.

Kurir.rs

Bonus video:

00:44

BBC povukao podkast o princu Hariju i Megan Markl!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track