ČUVARKUĆU OD PROŠLOG USKRSA NIKADA NE BACAJTE: Ovo jaje čuva vaš dom od zlih duhova, samo ovo SMETE da uradite da se sačuvate!
Foto: Shutterstock

NEMOJTE GA BACATI

ČUVARKUĆU OD PROŠLOG USKRSA NIKADA NE BACAJTE: Ovo jaje čuva vaš dom od zlih duhova, samo ovo SMETE da uradite da se sačuvate!

Zanimljivosti -

Većina domaćica je juče ofarbalča svoja jaja, neke će to učiniti danas, ali svakako će sve sutra imati šarenolika jaja na svojim svečanim trpezama. Većina će se polupati, ali će jedno ostati da čuva kuću do narednog Uskrsa.

Postoji mnoštvo tehnika farbanja jaja, i svaka domaćica bira sebi najlepšu, ali ono što je u većini domova neizbežno jeste bojenje barem jednog jajeta u crvenu boju. Kako je boja Uskrsa crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, običaj u Srbiji je da se prvo jaje farba crvenom bojom. Ovo jaje se naziva "čuvarkuća", čuva se cele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.

jaje, čuvarkuća, crveno, uskrs
foto: Profimedia

Za čuvarkuću se veruje da tera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće - otuda potiče i sam naziv.

U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se čuva sve do sledeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje, kako bi cele godine čuvala kuću i ukućane.

Važno je napomenuti da nikako ne valja da se prošlogodišnje jaje baca u smeće. Postoje dva verovanja:

Po prvom kada se ofarba novi čuvar, stari se spušta u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

jaje, čuvarkuća, crveno, uskrs
foto: Profimedia

Sa druge strane, oni koji imaju dvorišta poštuju običaj zakopavanja prošlogodišnje čuvarkuće u zemlju pod drvo koje želite da bude plodno, kao i da bi zaštitilo domaćinstvo od vremenskih nepogoda.

(Kurir.rs/Ženablci)

Bonus video:

01:25

FARBANJE JAJA NA VELIKI PETAK VELIKA ZABLUDA Svi misle da je crkveni običaj, a sveštenik otkrio ISITINU! Mnogi ovo NE ZNAJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track