PUTNIČE NAMERNIČE, AKO PROLAZIŠ KROZ ULM svrati na Srpsko vojničko groblje! MALO NJIH ZNA DA ONO POSTOJI!
Foto: Privatna Arhiva

da se ne zaboravi

PUTNIČE NAMERNIČE, AKO PROLAZIŠ KROZ ULM svrati na Srpsko vojničko groblje! MALO NJIH ZNA DA ONO POSTOJI!

Zanimljivosti -

Spomenik je dugačak četiri i visok tri metra, simbolizuje srpskog vojnika koji leži na kamenu u uniformi, sa šajkačom. Pod usnulim kamenim vojnikom leže kosti 142 srpska ratnika iz Prvog svetskog rata. Leže tamo 76 godina.

Posvećen je srpskim vojnicima, ratnicima Drinske, Moravske i Timočke divizije koji su pali u nemačko zarobljeništvo.

Podigli su ga tri preživela logoraša: jedan podnarednika i dva vojnika. "Ovde, u tuđini, u nepoznatom svetu, počivaju večitim snom srpski ratni zarobljenici iz rata 1914-1919. godine, koji položiše život svoj za otadžbinu posle dugog ratovanja i mnogo napora. Uspomenu ovu podigoše im drugovi, braća po krvi i veri, srpski ratni zarobljenici logora Ulm. Hej, putniče, što prolaziš pored groblja nepoznata, stani malo i upoznaj one što umreše tako proslavljeno".

Srpsko vojničko groblje
foto: Privatna Arhiva

To su stihovi koji su uklesani ćirilicom i latinicom, kao i na nemačkom jeziku. Spomenik je rad Karla Verlea i skoro dve decenije ga redovno posećuju sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, srpski građani i predstavnici srpskog konzulata u Štutgartu. Otkrila ga je Desanka Rajhle iz Ulma 1946. godine kad ga joj je pokazao suprug Nemac. Redovno ga je posećivala skoro četiri decenije, a primetila je da mnogi Srbi nisu nikada čuli za njega.

Kurir.rs/ST/Lj.J.

Bonus video:

11:22

Konstrakta odgovarala na pitanja novinara i podelila utiske sa Evrovzije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track