SAMO ZLATO JOJ JE RAVNO: Krediti i dugovi u Italiji ne plaćaju se više novcem, OVA namirnica pokriva sve troškove!
Foto: Shutterstock

Neobična banka

SAMO ZLATO JOJ JE RAVNO: Krediti i dugovi u Italiji ne plaćaju se više novcem, OVA namirnica pokriva sve troškove!

Zanimljivosti -

Italijanska banka „Credito Emiliano“ na prvi pogled izgleda kao sasvim obična i normalna banka.

Ispred luksuzne zgrade stoji portir, tu su šalteri na kojima rade službenici u poslovnim odelima, uređaji za bezbednost, automat s brojem koji pokazuje kad će klijenti doći na red …

Normalna, ali samo na prvi pogled. U čemu je caka?

Sir
foto: Shutterstock

Njena posebnost skriva se u skladištima i trezorima. U njima se, umesto zlatnih poluga i novčanica nalaze kolutovi sira!

Znalo se da su Italijani ludi za sirom, ali mnogi se sada pitaju jesu li Italijani samo ludi? Odgovor je: Nikako!

Razlog zbog kojeg su se odlučili na ovaj potez jeste posebna vrsta parmezana Parmigiano-Reggiano, a poznata je i pod nadimkom „princ parmezana“.

parmezan, parmezan sir
foto: Profimedia

Reč je o veoma skupocenom i vrednom parmezanu koji sada doslovno košta kao zlato: samo jedan kolut parmezana vredi između 300 i 400 evra, a sadržaj trezora sa sirevima procenjuje se na neverovatnih 150 miliona evra.

Poslovanje funkcioniše isto kao i u bilo kojoj drugoj banci. Recimo, ako ste italijanski poljoprivrednik i treba vam novi traktor ili oprema za imanje, zaputićete se u banku kojoj ćete dati svoj sir, a oni vama novac. Banka sira tako je već pomogla malim proizvođačima da im ne propadne posao.

Traktor, Njiva
foto: BETA DRAGAN GOJIC

Radnici banke se brinu za uzgoj sira kada ga preuzmu, a običan čovek je srećan što svoje dugove i kredite može velikim delom da podmiri ovom namirnicom umesto novcem. Banka kasnije preprodaje sir i namiruje dugove, a pritom i fino zaradi!

Razmišljalo se i da banka počne da prima i druge „valute“ - pršut ili maslinovo ulje, ali kako su oni teži za održavanje i čuvanje, od te ideje se odustalo.

Kurir.rs

Bonus video:

04:51

GLUMAC OTKRIO DETALJE ODNOSA BRANKA CVEJIĆA I NJEGOVE SUPRUGE! Veliki prijatelj iznenadio mnoge: BILI SU ZAJEDNO OD ROĐENJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track