PRAVA MOMČINA: Evo kako danas izgleda SIMBA, lav koji je pronađen u Budvi, DOBIO JE DOM I NOVO IME, maze ga i paze po ceo dan!
Foto: Profimedia

Svetski dan kraljeva džungle

PRAVA MOMČINA: Evo kako danas izgleda SIMBA, lav koji je pronađen u Budvi, DOBIO JE DOM I NOVO IME, maze ga i paze po ceo dan!

Zanimljivosti -

Svetski dan lavova se obeležava sredinom avgusta, tačnije 10. avgusta, koji ima za cilj podizanje svesti o lepoti kraljeva džungle, ali i informisanje javnosti o tome da su lavovi na korak od liste ugroženih životinja kojima preti nestanak.

Južna Afrika, Lavovi, Plen
foto: Youtube/Printscreen

Smatra se da danas na planeti postoji samo između 20.000 i 39.000 lavova, a smanjenje staništa i ilegalni lov na njih (za oboje je kriv čovek) među glavnim su uzrocima njihovog sve izražajnijeg nestanka.

U posljednjih 20 godina broj ovih predivnih životinja drastično se smanjio - za 43 odsto, pa stručnjaci upozoravaju da bi njihov nestanak ozbiljno narušio ekosistem.

U regionu je zato mnoge obradovala vest da se makar naše gore list kraljevski provodi.

Lav, Simba
foto: Prinskrin Fejsbuk

Lav, čiju sudbinu je pratio ceo Balkan i koji je u Crnoj Gori bio poznat pod nadimkom Simba, sada je Holandiji gde je dobio novo ime - Nikola.

Holandska organizacije FELIDA Big Cat Sanctuary na svojoj Fejsbuk stranici skoro svakog dana objavljuje postove i obaveštava zainteresovane o stanju životinja koje su kod njih našle utočište. Među njima je i ova sad već prava momčina.

Sve je počelo u Crnoj Gori kada je javljeno da je mladunče lava nestalo u mestu Pobori iznad Budve krajem januara. Posle prvobitnog šoka otkud uopšte kralj džungle kod njih, usledila je višednevna potraga za mladunčetom.

lav, Simba
foto: Fejsbuk Printskrin

Tek 10. februara simpatični Simba, kako je prvobitno nazvan prema simpatičnom junaku crtanog filma, je pronađen i to u blizini mesta gdje je nestao, na putu ka selu Krapina.

Simba je privremeno bio smešten u prihvatilištu za životinje, a onda je otputovao u zemlju lala.

Kurir.rs

Bonus video:

02:23

Beba bizona došla na svet u Zoološkom vrtu na Paliću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track