SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O ULEPŠAVANJU INTIMNOG PODRUČJA: Naša doktorka objašnjava šta je LABIOPLASTIKA i da li je to OPASAN zahvat
Foto: Privatna arhiva

edukativno

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O ULEPŠAVANJU INTIMNOG PODRUČJA: Naša doktorka objašnjava šta je LABIOPLASTIKA i da li je to OPASAN zahvat

Život -

Labioplastika je najčešća operacija iz domena hirurgije intimne regije. Naime, to je zahvat (operacija) koji se može vršiti na spoljašnjim ili velikim usnama, kao i na manjim ili unutrašnjim usnama, kako bi se promenio izgled i veličina genitalija.

vagina, gaćice
foto: Profimedia

U tu svrhu najčešće se skraćuju i smanjuju unutrašnje usmine, ali tu je i podmlađivanje vagine, koje se radi stanjivanjem vaginalnog kanala.

Na pitanja vezana za ove zahvate i bliže objašnjenje labioplastike odgovara doktorka Dragana Petrović Popović, supspecijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, kao i supspecijalista onkologije.

Mr sci med dr Dragana Petrović Popović, dr Dragana Petrović-Popović
foto: Privatna arhiva

Zašto se kod nekih žena javljaju hipertrofične male stidne usne? Koliko je to često?

Hipertrofične male polne usne mogu nastati urođeno ili stečeno (nakon trudnoće, porođaja, kao normalan proces starenja) i kao takve se javljaju relativno često u većem ili manjem stepenu izraženosti. Broj pacijentkinja koji koji se danas odlučuje za labioplastiku je nekoliko puta veći nego prethodnih decenija, kako kod nas tako i u svetu.

Šta očekivati na prvom pregledu/konsultacijama za labioplastiku?

Najbitnije je da lekar, u ovom slučaju specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije razume potrebe i želje pacijentkinje kao i eventualne probleme koje hipertrofične male usne nose sa sobom.

Nakon detaljnog razgovora i kliničkog pregleda, konstatuje se da li hipertrofične male usne postoje, u kom stepenu su izražene i potom sledi plan operacije koji će pacijentkinji omogućiti željeni izgled.

dr Dragana Petrović-Popović
foto: Privatna Arhiva

Kako izgleda priprema za labioplastiku, za samu operaciju? Kako žena treba da se pripremi? Šta da očekuje u preoperativnom periodu?

Za operaciju labioplastiku potrebno je uraditi kompletnu krvnu sliku i biohemijske analize kao koagulacio status (ovo su analize koje se rade iz krvi). Odmah nakon operacije pacijentkinja se otpušta kući, po potrebi može popiti analgetik i već sutradan se vraća svojim normalnim životnim aktivnostima. Konci se skidaju između sedmog i desetog dana kada se dolazi na kontrolu.

Koliko traje oporavak i kako izgleda, koliko je rani potrebno da zaraste, da li je oporavak bolan? Šta je poželjno da se radi, a šta ne bi smelo nakon operacije (tokom oporavka)?

  • Da li može normalno da se hoda?
  • Da li može normalno da se sedi?
  • Kad osoba može da počne da se bavi sporotom?
  • Kada može opet da ima seksualne odnose?
  • Da li može da nosi usku odeću?

Oporavak je lak, i eventualno je potrebno popiti analgetik protiv bolova. Od lekara se dobijajau svi potrebni saveti vezani za higijenski režim a dan nakon operacije je dozvoljeno vratiti se uobičajenim životnim aktivnostima osim sporta. Sport je dozvoljen nakon skidanja konaca i kontrole a seksualni odnosi mesec dana nakon operacije. Takodje, putovanje je dozvoljeno dan nakon operacije.

Mr sci med dr Dragana Petrović Popović
foto: Privatna arhiva

Kako pravilno održavati higijenu nakon labioplastike?

Higijena se održa uobičajeno tuširanjem mlakom vodom i blakim medicinskim šamponom koji će preporučiti lekar.

Ko sve može da radi ovu operaciju (uzrast i drugi uslovi)?

Ako su pacijentkinje maloletne potrebna je saglasnost i pristanak roditelja za ovu kao sve ostale operacije.

Kada je najbolje vreme da se uradi labioplastika?

Ovo je operacija koja spada u domen dnevne hirurgije i ne zahteva posebne pripreme kao ni dug oporavak tako da nije potrebno planirati mnogo unapred već kada pacijentkinjama to najviše odgovara, naravno u dogovoru sa hirurgom.

vagina, gljivice
foto: Profimedia

Ko ne bi trebalo da radi ovaj zahvat? Ima li nekih kontraindikacija?

One pacijentkinje kod kojih se na pregledu utvrdi da zapravo hipertrofije ili asimetrije i nema ili da se operacijom neće dobiti željeni efekat.

Šta ukoliko je žena prethodno već podvrgnuta nekim drugim zahvatima (plastične operacije ili drugo) u toj regiji?

Zato je neopohodan detaljan klinički pregled, uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju i razgovor sa pacijentkinjom radi nalaženja najbolje rešenja. Nekada je u pitanju asimetrija ili potreba za korekcijom ožiljka od epiziotomije....

Da li je operacija opasna?

Ova operacija ne spada u operacije koje nose rizik.

Vagina
foto: Profimedia

Koje su prednosti i mane lokalne i opšte anestezije u ovom slučaju i da li odluku o tipu anestezije donosi pacijent ili lekar?

Labioplastika se izvodi u lokalnoj anesteziji i kao takva je veoma komforma i bezbolna, na izričitu želju pacijentkinje može biti izvedena u analgosedaciji ali odluku o tome donose hirurg i anesteziolog.

Koje su moguće komplikacije labioplastike i na koji način se mogu tretirati?

Svaka operacija može imati neke komplikacije, najčešće su produženo krvarenje i infekcija koje se pedantnom operativnom tehnikom mogu prevenirati i svesti na minimum.

Koliko je labioplastika česta? U svetu? Kod nas?

U poslednjih par godina ovo je jedna od najčešće izvođenih operacija čiji se broj povećao nekoliko puta, ovaj trent se beleži u svetu kao i kod nas a prate ga i ostale metode koje se premenjuju u ovoj regiji kao što su izbeljivanje intimne zone, vagino plastika, korekcija epiziotomije, sužavanje ulaza vagine, augmentacija velikih polnih usana itd.

Da li kod nas postoji labioplastika laserom i koje su njene prednosti u odnosu na "običnu"?

Postoji, i njeni efekti su identični kao i kod klasične operacije.

Mr sci med dr Dragana Petrović Popović
foto: Privatna arhiva

Da li labioplastika može uticati na kasniju osetljivost u intimnoj regiji (seksualno uzbuđenje, orgazam)?

Upravo suprotono, pacijentkinje navode da se kvalitet seksualnog odnosa znatno popravlja nakon ove operacije.

Da li labioplastika može da se radi tokom trudnoće?

U trudnoći se ne radi ni jedna operacija niti intervencija koja nije urgentna odnosno od životnog značaja za pacijentkinju, takod da je odgovor NE

Da li su reziltatilabioplastike zagarantovani?

Da, i pacijentkinji i pre operacije može biti tačno pokazano kako će male polne usne izgledati nakon operacije

Da li su rezultati labioplastike trajni?

Trajni tu tj. dovoljna je samo jedna operacija.

Kada rezultati labioplastike postaju vidljivi?

Vidljivi su odmah na kraju operacije.

žena, vagina, gaće
foto: Profimedia

Da li postoje slučajevi kada je labioplastika neophodna?

Postoje pacijentkinje koje usled hipertrofičnih usana imaju problem koji ih ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, seksualnih odnosa, održavanju lične higijene itd ali na pacijentkinji je da odluči da li će se podvrgnuti operaciji ili ne.

(Kurir.rs/D.V/A.M.)

Bonus video:

03:52

VISOKE TEMPERATURE UTIČU NA PSIHU! Dr Đinđić za Kurir TV objasnio kako nam vrućina NARUŠAVA ZDRAVLJE: Samo ovako ćete ga sačuvati!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track