DOBRO SE PAZITE OVE 4 OTROVNE REČENICE! Koriste ih manipulatori da vam UNIŠTE samopouzdanje i kontrolišu svaki aspekt ŽIVOTA!
Foto: Profimedia

pazite se zamke

DOBRO SE PAZITE OVE 4 OTROVNE REČENICE! Koriste ih manipulatori da vam UNIŠTE samopouzdanje i kontrolišu svaki aspekt ŽIVOTA!

Zanimljivosti -

Otrovni ljudi mogu da budu deo vašeg okruženja, a da toga niste ni svesni. Najpre ih možete prepoznati po sledećim osobinama: manipulativni su, osuđuju ljude oko sebe, izbegavaju odgovornost za svoje postupke, nikada se ne izvinjavaju, ponižavaju i kritikuju, glume žrtve.

braća se svađaju, muškarci se svađaju, svađa, braća, muškarci
foto: Profimedia

Manipulatori žele da upravljaju drugom osobom kako bi došli do vlastitog cilja. Kada počnete da često preispitujete svoje misli, osećanja i uverenja, manipulatori tada imaju moć da vladaju svakim aspektom vašeg života.

Kako biste ih na vreme uočili, saznajte koje su najčešće fraze koje manipulatori koriste u pokušaju kontrolisanja svoje "žrtve" i narušavanja njenog samopouzdanja.

1. Nisi me razumela/ razumeo

Svima nam se dogodi da ponekad pogrešno protumačimo stvari, ali manipulator će vas namerno okriviti i govoriti vam da niste dobro razumeli to što je hteo da kaže. Na taj način stvaraju nesigurnost i sumnju u vama i preuzimaju kontrolu nad onim što mislite, govorite i verujete, piše Zadovoljna.hr.

Razgovor
foto: Shutterstock

2. Previše dramiš

Manipulatori vrlo često koriste tu rečenicu ili sličnu „Reagujuš preterano”. Kada vas manipulator etiketira kao osobu koja previše drami, onemogućava vas da izrazite vlastite emocije i kažete ono što mislite.

Kada god budete hteli da podelite neki svoj problem, reći će vam da preterujete. Ubrzo će se dogoditi da zadržavate stvari za sebe, a njemu/njoj će prolaziti sve što kaže jer želite da izbegnete sukob. To dopušta manipulatoru da upravlja svakim vašim potezom.

3. Potreban/potrebna sam ti

Potpuna kontrola krajnji je cilj manipulatoru. Žele da mislite kako bez njih ne možete da funkcionišete. Ako u to počnete da verujete, kontrolisaće vas u potpunosti. Manipulator bez te kontrole nije potpun.

pričanje, slušanje, priča, jezici, govor
foto: Profimedia

4. Ti si…

… ljubomorna, zajedljiva, paranoična i slično. Na taj način manipulator kod žrtve nastoji da stvori osećaj sumnje u ispravnost vlastitih odluka ili postupaka.

Ako takve stvari manipulator dugoročno ponavlja, osoba na kraju počne u to da veruje. Manipulator na taj način sebi gradi samopouzdanje, a tuđe uništava.

(Kurir.rs/N1)

Bonus video:

02:01

Poznati glumac Milan Vasić posetio je KIM kao znak podrške Srbima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track