LUKA RENOVIRAO STAN, PA PRONAŠAO PRAVO ČUDO! Momak ostao u šoku kad je video OVO: "Uvek sam mislio da je taj zid u kuhinji čudan"
Foto: Printscreen

IZNENADIO SE

LUKA RENOVIRAO STAN, PA PRONAŠAO PRAVO ČUDO! Momak ostao u šoku kad je video OVO: "Uvek sam mislio da je taj zid u kuhinji čudan"

Zanimljivosti -

Dr Luka Badvort (29) veliki je ljubitelj istorije, a kada je renovirao svoju kuhinju dočekalo ga je pravo iznenađenje. Luka je u svom domu u Miklgejtu u Jorku pronašao vredna istorijska dela, koja najverovatnije potiču iz 1660. godine, piše BBC.

Pre nego što je krenuo u renoviranje, znao je da je zid u kuhinju "čudan komad", ali nije mogao ni da nasluti šta se krije iza njega. Majstori su tokom sređivanja naišli na slike iz 17. veka. Prvi deo pronašli iza visećeg dela kuhinje. Na slici su scene iz knjige Emblems iz 1635. koju je napisao pesnik Frensis Kvorls. Nedugo zatim, Luka je otkrio još komada tik ispod plafona, sa obe strane dimnjaka.

Luka Batrov
foto: Printscreen

- Kada su majstori ovo otkrili znao sam da postoji drvena ploča sa druge strane dimnjaka i da se tamo verovatno isto krije slika - rekao je mladi doktor.

Luka kaže da je bio uveren da su iza drvenih ploča cevi.

- Uvek smo znali da postoji taj čudan komad zida, ali smo samo mislili da je stan zaista čudan jer je tokom godina bilo milion različitih stvari. Bio sam baš uzbuđen i uzeo sam alat da skidam te ploče. Prvo sam mislio da su u pitanju stare tapete, ali sam onda shvatio da je slikano po zidu i to na zidu susedne zgrade - rekao je on.

Luka kaže da je procenjeno da su slike nastale 1660-ih, u vreme građanskog rata.

Luka je inače rodom iz Varingtona, ali se u Jork preselio pre tri godine jer ga je privukao istorijski značaj ovog mesta.

- Saznati da istorija nije samo napolju već i u mom stanu je zaista neverovatna - rekao je Luka.

On se nada da će uspeti da zaštiti ovo umetničko delo da bi bilo konzervirano i pozvao je građane da sa pažnjom gledaju u svoje zidove.

Stručnjaci su mu pomogli da prekrije slike kako bi ih sačuvao.

- Verujemo da su ove slike od nacionalnog značaja - naveli su stručnjaci.

(Kurir.rs/Telegraf)

Bonus video:

09:01

OVO JE PRAVO BOGATSTVO: Život u smogu zamenili poljima lavande i smilja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja