CEO ŽIVOT IDETE U WC, A NE ZNATE ŠTA OVA SKRAĆENICA ZNAČI: Koristi se od 19. veka, a šokiraćete se kad vidite kako je nastala
Foto: Profimedia

ZANIMLJIVOST

CEO ŽIVOT IDETE U WC, A NE ZNATE ŠTA OVA SKRAĆENICA ZNAČI: Koristi se od 19. veka, a šokiraćete se kad vidite kako je nastala

Zanimljivosti -

Mnogi su se iznenadili nakon što su saznali šta "WC" zapravo znači, uprkos tome što su ta slova videli bezbroj puta dok su odlazili u tu istu prostoriju kako bi obavili nuždu.

Velike su šanse da ste, ako ste ikad morali da koristite WC dok ste bili na javnom mestu, videli ta dva slova na vratima, ali možda niste previše razmišljali o tome što ona zapravo znače.

WC, toalet
foto: Michaela Jílková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Brojni korisnici društvenih mreža sada su ostali pozitivno zapanjeni nakon što su saznali njihovo pravo značenje, a koje nudi fascinantan mali uvid u istoriju toaleta i sanitarnih čvorova.

U odgovoru na upit o tome šta pojam "WC" zapravo znači, jedan ljubitelj istorije objasnio je da ta slova zapravo označavaju "water closet", što je bio pristojan izraz za korišćenje toaleta u danima javnih kupatila.

Doslovni prevod bio bi "vodeni ormarić", jer u vreme kada je ta skraćenica nastala, nije bilo pristojno pričati o telesnim funkcijama, pa je ovo smišljeno kao kompromisno rešenje koje nikog neće uvrediti.

toalet, simbol
foto: Profimedia

- U 19. veku reč toalet nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su telesne funkcije bile povezane s korišćenjem toaleta. Kako bi se to izbeglo, izmišljen je pojam "vodeni ormarić" za opisivanje tada novog toaleta na ispiranje, posebno na javnim mestima. Skraćenica "WC" smatrala se dovoljno dalekom i pristojnijom od svoje funkcije da bi se mogla izgovoriti, iako i dalje s malo neprijatnosti i povučenosti - objasnili su na društvenim mrežama.

- Ne mogu da verujem da sam živela sa "WC" znakom i nisam imala pojma zašto se tako zove - komentarisali su na društvenim medijima.

avion, toalet, ve-ce, toalet u avionu
foto: Profimedia

- Drago mi je što je neko pitao jer se ja to pitam godinama, ali nikad nisam guglao - priznaju.

Prema vodoinstalaterskoj internet stranici Plumbworld, fraza "water closet" prvi put je korišćena u Engleskoj 1870-ih. Izvorno poznat kao "ormarić za ispiranje", ubrzo je postao "vodeni ormarić" kroz popularnu upotrebu, pre nego što je postao "WC". 19. vek bio je period velikih inovacija za moderne toalete, a napredak je znatno pomogao u poboljšanju javnog zdravlja i higijene. Kraljevsko domaćinstvo angažovalo je jednog od najpoznatijih sanitarnih inženjera tog vremena Tomasa Krepera da zameni toalete novijim modelima 1886, prenosi Mirror.

(Kurir.rs/ Mirror)

Bonus video:

01:59

ZANIMLJIVOST IZ SREMSKE MITROVICE: Vakcinisana porodica od 12 članova, a Jovica je jubilarni 10.000 u svom gradu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track