MARGARET TAČER ODBILA DA PRIMI PANDU U AVION: Evo zašto se ČELIČNA LEJDI protivila tome, a razlog je POTPUNO BIZARAN!
Foto: Profimedia

urnebesno

MARGARET TAČER ODBILA DA PRIMI PANDU U AVION: Evo zašto se ČELIČNA LEJDI protivila tome, a razlog je POTPUNO BIZARAN!

Zanimljivosti -

Panda diplomatija” je termin koji se među političkim analitičarima ustalio da opiše praksu slanja džinovskih pandi iz Kine u druge zemlje kao sredstvo otopljavanja odnosa, simbol dobre volje i znak velike časti. Od 1941. do 1984. Kina je poklanjala pande drugim državama da bi, nakon promene politike, uvela praksu iznajmljivanja na određeni broj godina.

E sad, kakve to veze ima sa Margaret Tačer i Velikom Britanijom?

Profimedia, Margaret Tačer

Priča je zapravo smešna i, pomalo, bizarna. U januaru 1981. institut Smitsonijan iz Vašingtona poželeo je da na neko vreme ugosti pandu. Kontaktirali su londonsko zoološki vrt i zamolili da pozajme jednog mužjaka koji bi pravio društvo ženki koju su već imali, prenosi Istorijski zabavnik.

panda
foto: You tube printscreen

E sad, kako izgleda da malo toga na svetu može da prođe bez mešanja politike, tako se ona uključila i u ovo, rekli bismo, krajnje birokratsko pitanje!

Predsednik Zoološkog društva Londona lord Soli Zakermen pomislio je kako bi slanje pande preko Atlantika bila sjajna prilika da se od toga napravi medijski događaj i da se ova pozajmica iskoristi da se naglase odlični britansko-američki odnosi.

Margaret Tačer
foto: Profimedia / Peter Brooker

Za to mu je bila potrebna politička podrška i, ponajbolje, “glavna političarka” u zemlji - “gvozdena lejdi”, premijerka Margaret Tačer.

Ona tu zapravo ne bi imala mnogo toga da radi - samo da kaže kada misli da je najbolji trenutak da se pozajmica objavi, pohvali inicijativu i pokupi političke poene.

Međutim, bio je tu i jedan drugi predlog… Sekretar Kabineta premijerke Tačer, ser Robert Armstrong zapisao je da je lord Zakermen “predložio da bi premijerka mogla da pandu poveze svojim 'konkordom' kada idućeg meseca bude putovala u Vašington”.

Ono na šta lord nije računao je to da će “gvojdena lejdi” predlog glat odbiti!

Dzilijan Anderson, Margaret Tacer, Kruna
foto: Profimedia

Premijerka nije želela da meša državnu politiku i poslove koje među sobom imaju zoološki vrtovi. O ideji da se panda vozi sa njom u avionu nije htela ni da čuje!

Njen privatni sekretar, Klajv Vitmor, odgovorio je da premijerka misli da “pande i političari zajedno ne slute na dobro”.

– Lord Z (Zakermen) zna o pandama više od mene – sigurna sam da on može da sredi sve – zapisala je u odgovoru.

Nacionalni arhiv Velike Britanije danas poseduje i papir na kojem je premijerka napisala: “Ne vodim pandu sa sobom”, pri čemu je dvaput podvukla reč “ne” i jedanput reč “sobom”, navodi Istorijski zabavnik.

(Kurir.rs/ Istorijski zabavnik)

Bonus video:

00:42

Promo Prsten sudbine epizoda 40

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track