5 NEPROCENJIVIH BLAGA KOJA SU POTONULA SA TITANIKOM Kažu da se još nalaze na olupini, a od cene ovog dijamanta neće vam biti dobro
Foto: Shutterstock

neverovatno

5 NEPROCENJIVIH BLAGA KOJA SU POTONULA SA TITANIKOM Kažu da se još nalaze na olupini, a od cene ovog dijamanta neće vam biti dobro

Zanimljivosti -

U toku je potraga za nestalom podmornicom kojom se odvode turisti do olupine Titanika u Atlantskom okeanu.

Brod Titanik je nekadašnji najveći brod na svetu, potonuo je nakon sudara sa ledenim bregom u Atlantskom okeanu aprila 1912. godine. Brojne priče vezuju se za ovu tragediju među kojima je i ona o nestalom blagu sa broda.

Titanik
foto: Profimedia

Pre tragedije smatralo se da Titanik ne može da potone. Nažalost, dogodio se najstrašniji scenario. Dok se brod spuštao u Severni Atlantik, stradalo je više od 1.500 ljudi.

Neki od najbogatijih ljudi na svetu u to vreme bili su na brodu. Među njima je bio Isidor Štraus - suvlasnik poznate robne kuće Macy's.

Iako je prošlo 111 godina od tragedije, istraživači i danas pronalaze nove predmete sa broda, bilo da se radi o ogrlici od zuba morskog psa megalodona ili o 1.200 čajnika.

"Daily Mail" sastavio je listu pet neprocenjivih artefakata koji su potonuli sa brodom i za koje se pretpostavlja da su i dalje olupini.

Megalodon
foto: Ethan Miller / Getty images / Profimedia

Zlatna ogrlica sa zubom morskog psa megalodona

Ranije ove nedelje, neobična ogrlica otkrivena je na novim slikama olupine Titanika. Na nakitu je zub megalodona, izumrle vrste morskog psa koji je bio jedna od najvećih riba koje su ikada postojale. Procenjivalo se da je megaldon mogao da naraste do 16 metara, što je tri puta više od najveće bele ajkule, prema Natural History Museum.

Zapanjujući artefakt identifikovan je na snimcima koje je prošle nedelje zabeležila kompanija Magellan Ltd a koja je napravila i hiljade fotografija kako bi stvorila neverovatne 3D digitalne snimke olupine. Drugi predmeti koji okružuju ogrlicu još nisu identifikovani, iako se čini da se nalaze u blizini kolekcije bisera.

Direktor Magellan Ltd Ričard Parkinson opisao je otkriće kao "zapanjujuće, lepo i ono koje oduzima dah".

"Pronašli smo zub megalodona koji je oblikovan u ogrlicu - to je neverovatno, to je apsolutno neverovatno", rekao je za ITV News. Kompanija namerava da uz pomoć veštačke inteligencije otkrije vlasnike ogrlice, uz brojne druge predmete.

Kolarčeva Zadužbina, klavir
foto: Promo

Steinway klaviri

Steinway & Sons već oko 170 godina prodaje neke od najskupljih klavira na svetu. Na aukciji za hiljade, a nekada i za milione funti, ove klavire kupovala su čuvena imena od pijaniste iz 20. veka Artuta Rubenštajna do Bilija Džoela.

Kompanija sa sedištem u Njujorku izgubila je pet klavira na Titaniku 1912. godine. Ti instrumenti bii su prevezeni iz Hamburga do broda, i bili su namenjeni putnicima. Tri klavira bilia su za putnike iz prve klase, i imala su jedinstven zvuk i impresivan dizajn. Ostala dva su ocenjena kao izuzetno kvalitetni instrumenti klasičnog izgleda 20. veka.

Dejvid R. Kirklan Kirkland iz kompanije Steinway & Sons rekao je sledeće: "Klaviri su bili čvrsto pričvršćeni za podove broda. Iako se lepak otapa, a metali korodiraju, na dnu okeana u olupini verovatno leže ostaci koji nose ime Steinway & Sons". Verujem da je neizbežno da će se jednog dana nešto pronaći".

Blondel, La Circassienne au bain, La Circassienne au bain, Titanik, slika, blago
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Skupocena umetnička slika

Veruje se da je slika iz 1814. "La Circassienne au Bain" bila jedan od najskupljih predmeta koji su potonuli sa brodom. Naslikao ju je francuski umetnik Meri - Džozef Blondel. Iako je bilo oprečnih kritika, slika je procenjena na 100.000 dolara, što bi danas bilo tri miliona dolara, kako ocenjuje Artnet.

0710123084, ružičasti dijamant
foto: Handout / AFP / Profimedia

Ružičasti dijamant

The New York Times je tvrdio 1913. da su preživeli sa Titanika tražili ukupno šest miliona dolara odštete za izgubljenu imovinu. Među njima su bili nakit, kućni ljubimci, jedan ružičasti dijamant od 20.000 dolara.

Takvi dragulji su veoma retki u bilo kojoj veličini, a danas se mogu čak prodati i za 50 miliona dolara.

Dijamant je pripadao Šarlot M. Kardezi iz Pensilvanije. Pretpostavlja se da je ona bila putnica u prvoj klasi, a tražila je 177.352,75 funti za izgubljenu imovinu. U tu imovinu spadao je i brumanski rubin sa dva dijamanta vredan 14.000 dolara i komad sapuna od 1.75 dolara.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Nenad Kostić

Jedini automobil sa broda

Možda ćete prepoznati ovaj stari Renault iz 1912. iz filma "Titanik", auto je još jedan artefakt koji je potonuo sa brodom.

Iz Volvo muzeja u Illinoisu kažu da je ovaj automobil doneo na brod Vilijam Karter koji je zapravo preživeo tragediju i podneo zahtev za odštetu. Za sada se zna da je ovo bio jedini automobil na Titaniku.

"Iako neki izveštaji sugerišu da je Renault bio isporučen u sanduku smeštenom u prednjem delu broda, koji još ostaje relativno netaknut na morskom dnu, nije sigurno može li se automobil spasiti nakon veka u slanoj vodi. Usprkos tome, Renault ostaje važan deo istorije Titanika i trajni simbol tragedije", rekli su iz Muzeja.

(Kurir.rs/blicŽena)

Bonus video:

00:56

PROFESORI TE UČE DA JE TO ISTO KAO KADA STAVIŠ RUKU NA STO! Glumac odgonentnuo: Kako se prave intimne scene u filmovima?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track