SRBI ŽELE DA IDU NA MORE NA OVA MESTA, A NISU NI CRNA GORA NI GRČKA: Rezultati pretraga su IZNENAĐUJUĆI, pokazuju da volimo LUKSUZ
Foto: Marco Simoni / robertharding / Profimedia

zanimljivo

SRBI ŽELE DA IDU NA MORE NA OVA MESTA, A NISU NI CRNA GORA NI GRČKA: Rezultati pretraga su IZNENAĐUJUĆI, pokazuju da volimo LUKSUZ

Zanimljivosti -

U Srbiji kada se izgovori reč "letovanje" uglavnom je prva pomisao da najveći broj građana godišnji odmor planira da provede u Grčkoj ili Crnoj Gori.

Tu i tamo se pomenu Turska ili Hrvatska, ali na osnovu rezultata Google, naši građani ovog leta su najviše bili zainteresovani za neke potpuno drugačije destinacije.

plaža, sunčanje, more, šešir
foto: EpicStockMedia / Alamy / Alamy / Profimedia

Na samom početku jula dve najpopularnije destinacije koje se pretražuju, na osnovu rezultata Google Trends u Srbiji, su Kosta Brava i Ibica. Na veliko iznenađenje lokacije u Grčkoj i Crnoj Gori trenutno se nalaze ispod petog mesta, iako su bile u vođstvu krajem juna.

Kosta Brava

Kosta Brava, ili u prevodu „divlja obala“, region je u severoistočnoj Kataloniji, u provinciji Đirona.

Osim luksuznih hotela i apartmana s vrhunskom uslugom, Kosta Brava pruža uživanje u izuzetno očuvanoj prirodi. Dok je deo obale Kosta Brave postao razvijena turistička destinacija, ostali delovi su zadržali tradicionalniji izgled i postali su skriveni dragulj za posetioce koji žele nešto više sem sunca, peska i sangrije. Duge peščane plaže presecaju kamene uvale koje natkriva najlepše mediteransko rastinje.

žena pliva, plivanje, more
foto: Shutterstock, Ilustracija

Poznata letovališta i turističke centre smenjuju šarmantna ribarska sela. Jedna od najvećih prednosti letovanja na Kosta Bravi jeste blaga mediteranska klima zahvaljujući vencu Pirineja u zaleđini obale, pa su leti temperature između 30 i 35 stepeni, ali noću padnu ispod 20, pa bude veoma prijatno.

Pored očigledne prirodne lepote ove obale, odmor na Kosta Bravi ima mnogo toga da ponudi. Barselona, jedan od najfascinantnijih gradova Evrope, udaljena je na samo oko sat vremena od letovališta.

Ibica

Ibica je jedna od najboljih destinacija za savršeno leto. Ovo ostrvo je raj za preterivanje u svemu, pa ako mislite da vam baš to treba, evo po neka korisna informacija. Ibica je jedno od Balearskih ostrva, a nalazi se jugozapadno od ostrva Majorka.

0642256691, Majorka, more, obala
foto: Arkadij Schell / Panthermedia / Profimedia

Leži u Sredozemnom moru na površini od 571, 6 kvadratnih kilometara. Glavni grad nosi isto ime kao i ostrvo, a broj stanovnika ovog raja na zemlji iznosi oko 132 500 stanovnika. Na Ibici preovladava mediteranska klima, zbog čega su leta duga i topla, a zime blage i prijatne. Tokom leta temperature se ne spuštaju ispod 30 stepeni celzijusa.

Iznenađenja u pretrazi

Korčula, 0311729518
foto: Sulejman Omerbasic / Alamy / Alamy / Profimedia

Pored trenutno velike popularnosti Ibice i Koste Brave na Google u Srbiji, letovanje u Sloveniji se izborilo za treće mesto, nešto niže su plasirani Tunis, Albanija i Bugarska.

Slovenija je zemlja u kojoj dominira banjski turizam iako ima izlaz na Jadransko more. Nije toliko atraktivna za letnji odmor kao Italija ili susedna Hrvatska.

Ljudi koji se odluče da letuju tamo, ponekad su razočarani zbog činjenice da more bude hladnije čak i u avgustu zbog nezahvalnog geografskog položaja.

Kopar, Slovenija
foto: Foto: Kurir/Andrej Mlakar

Njena letovališta, kao što su Piran, Portorož i Kopar, mogu da budu odličan izbor za ekskurziju.

(Kurir.rs/BlicŽena)

Bonus video:

01:05

Vikinzi na avanturi u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track