"NEMA KLIME, NEMA LEŽALJKI" Dragan se prisetio letovanja u Grčkoj pre 35 godina: Vozili su VEĆE KRŠEVE od nas, a na putu HOROR
Ilustracija, Foto: Petar Aleksić

neverovatno!

"NEMA KLIME, NEMA LEŽALJKI" Dragan se prisetio letovanja u Grčkoj pre 35 godina: Vozili su VEĆE KRŠEVE od nas, a na putu HOROR

Zanimljivosti -

Dupke pun gepek, čamac gumeni na krovu "Keca" na kojem su otvoreni prozori na pola duž celog puta, osmeh na licu i nikakva očekivanja sem da je lubenica hladna, a more toplo.

Nema ležaljki, nema barova, restorana, sve se kupuje na pijaci, a peče u pekari. Ovako uglavnom glase sećanja Srba koji su prvi put letovali u Grčkoj osamdesetih godina prošlog veka.

Grčka, plaža, more, letovanje
foto: Shutterstock

Na Fejsbuk stranici "Live from Greece", Dragomir T. prisetio se kako je nekada letovao sa roditeljima sredinom osemdesetih godina, kada je, kako je napisao, smeštaj nalažen na samoj ulici, hrana se spremala u apartmanu, putovalo se satima, pa i čekalo na granici, a posteljina u apartmanu menjala tek kada su jedni gosti napuštali, a drugi ulazili u smeštaj.

Kako je napisao, u to vreme, smeštaj, dve sobe, za 10 dana letovanja, plaćalo se oko 250 nemačkih maraka. Pored toga, pre puta ljudi su morali da vade vize, ali i da se snalaze oko kupovine goriva, budući da je u to vreme Severna Makedonija bila u sastavu SFRJ.

"Jel vi mlađii znate kako se išlo u Grčku pre 35 godina, negde 1986?

1. Prvo smo vadili vize

2. Onda smo jurili kombinaciju za gorivo tj. bonove

3. Auto put samo do Niša, posle horor

4. Kroz Makedoniju bilo 50 kilometara auto puta

5. Evzoni čekanje obavezno po par sati

6. Kupuj drahme (za one mlađe) pre Evra Grci su imali svoje pare)

7. Lezaljke nisu postojale

8. Gazdi smeštaja nosim rakiju iako ga prvi put vidim

9. Gazda svaki dan kupuje lubenicu i zove na istu

10. Pravili im gibanicu sa fetom (nikakva je)

11. Pivo se pilo samo iz staklenih flaša

12. Mazali se Niveom i maslinovim uljem

13. Imao sam Speedo gaće

15. Došli smo Opel Rekordom iz 1982, trošio 12 litara bez klime

16. Nijedan apartman nije imao klimu a ni tv

17. Posteljinu su menjali kad pođemo kući

18. Dobro se sećam platili smo 2 sobe oko 250 maraka za 10 dana

Nemojte pitati kako nam je bilo. Bilo nam je divno

prevara, smeštaj, letovanje, Grčka
foto: Printscreen Facebook

Znate kako smo nalazili smeštaj.. Mahali nam Grci kad vide naše tablice, nismo ni mi ni oni znali engleski.. I smeštaj smo dogovarali olovkom na parčetu papira. I uvek smo plaćali kad odlazimo. I da Grci su vozili veće krševe od nas. Smešno je ovim mlađim, neka neka 35 godina prođe dok kažeš keks", napisao je na kraju Dragomir.

Njegova objava raznežila je sve starije članove grupe koji su imali slično iskustvo. Čini se, svima je zajednično bilo i sećanje na spremanje hrane, pošto se u to vreme, sve što su majke spremale, peklo u pekarama, gde su nosili plehove sa hranom.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

04:37

ZBOG 30 EVRA MANJE ZA LETOVANJE U GRČKOJ POSTAJU ŽRTVE PREVARANATA! Vlasnik agencije: Ovako ćete prepoznati da NEŠTO NIJE U REDU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track