MISTERIJA SOBE 217: Šta se krije u UKLETOM HOTELU koji je poslužio kao inspiracija za "ISIJAVANJE"
Foto: Stock Connection Blue / Alamy / Alamy / Profimedia

kultno delo

MISTERIJA SOBE 217: Šta se krije u UKLETOM HOTELU koji je poslužio kao inspiracija za "ISIJAVANJE"

Zanimljivosti -

Stiven King, neprikosnoveni majstor horor romana, ideju za svoje remek-delo Isijavanje dobio je 1974. godine, kada je sa suprugom Tabitom proveo jednu noć u izolovanom hotelu Stenli koji se nalazi u Koloradu, u blizini Stenovitih planina.

Hotel Stenli
foto: Christian J Kober / Alamy / Alamy / Profimedia

King je tada imao zastrašujuće snove, na osnovu kojih je tri godine kasnije napisao knjigu koja mu je donela svetsku slavu. Naime, on je rezervisao hotel u jesen, nešto pred zatvaranje sezone, a on i supruga su bili jedini gosti u hotelu, pa je sve delovalo dosta sablasno.

On je lutao praznim hodnicima, a san koji je sanjao ga je prestravio - njegovog malog sina je jurilo vatrogasno crevo po istim tim hodnicima... Probudio se u znoju, otišao da ispuši cigaretu i negde na polovini je već imao ideju za "Isijavanje".

Ako vas zanimaju misterije i intrige smeštene u luksuznom hotelu "Rajsko mesto" čiju je vlasnik bogata porodica Marčenko, onda pogledajte seriju "Jača od sudbine", koja se emituje svakog radnog dana u dva termina, od 15h i od 22h na Kurir televiziji.

jača od sudbine
foto: Promo

Režiser Stenli Kjubrik je 1980. godine na osnovu Kingovog romana snimio istoimeni film, koji slovi za jedan od najboljih horora svih vremena i bavio se porodicom koja se preko zime doseljava u hotel u Koloradu, koji samo na prvi pogled deluje idilično.

Stenli Kjubrik
foto: KUBRICK ESTATE Profimedia

Glavne uloge tumačili su Džek Nikolson i Šeli Duval, a činjenice o mestu koje je davne 1909. godine sagradio američki biznismen Frilan Oskar Stenli su brojne.

Naime, soba 217, u kojoj je Stiven King odseo, ima interesantnu istoriju. Spremačica Elizabet Vilson je 1911. godine pokušala da u toj prostoriji zapali fenjer, koji je sticajem okolnosti eksplodirao, a ona je propala sprat ispod. Gospodin Stenli je učinio sve što je bilo u njegovoj mogućnosti da prikrije taj incident, pa je finansirao troškove njenog lečenja, ponudio joj veću platu i tako dalje.

Isijavanje, Džek Nikolson, Stenli Kjubrik, Džek Niklson
foto: Profimedia

Elizabet je nastavila da radi za njega četrdeset godina nakon tog nemilog događaja. Kasnije je bilo mnogo diskusija na temu paranormalnog, kako od strane gostiju, isto tako i od strane zaposlenih. Navodno, gosti tvrde da se njen duh vraća u sobu i čisti je, a ako neko od parova nije venčan, ona ih razdvaja.

Često su prijavljivali da čuju čudne zvukove, da se svetla pale i gase sama od sebe i tome slično. Tako je taj objekat postao jedan od najukletijih u Americi.

Takođe, ova soba se rezerviše mesecima unapred i nije lako doći do nje jer vlada veliko interesovanje.

Od 2013. godine u njemu se održava filmski festival pod nazivom Stenli, koji u okviru svog redovnog repertoara prikazuje nezavisne horor filmove.

Za vreme Noći veštica, najstrašnije noći u godini, hotel postaje identičan onom iz Isijavanja, jer tada postaje mesto na kojem se održava bal koji poseti enorman broj ljudi, piše Kafenisanje.

Ono što je takođe zanimljivo jeste činjenica da hotel ima i profesionalnog istražitelja paranormalnog, a da Kjubrikov film nije sniman u njemu, već u Timberlajn kolibi, koja u stvarnosti ne izaziva jezu kod posetilaca, već samo oduševljenje.

Inače, upravo zbog ove reklame, hotel ima veliki broj posetilaca.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:25

ČUDO U KRAGUJEVCU: OTVOREN HOTEL ZA INSEKTE! Gosti biraju pansion ili polupansion, ali smeštaj nije besplatan EVO KAKO PLAĆAJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track