OVO JE JEDAN OD NAJOPASNIJIH I NAJPLAĆENIJIH POSLOVA NA SVETU: Samo najhrabriji dolaze u obzir, a pogledajte i zašto (VIDEO)
Foto: Printscreen/TikTok

SA RAZLOGOM DOBRO PLAĆEN

OVO JE JEDAN OD NAJOPASNIJIH I NAJPLAĆENIJIH POSLOVA NA SVETU: Samo najhrabriji dolaze u obzir, a pogledajte i zašto (VIDEO)

Zanimljivosti -

Na jednom poslu se za jedan radni dan dobije 130 hiljada dolara no, naravno, postoji caka. Reč je o menjanju sijalice na ultra visokom tornju. Ta sijalica se menja samo dvaput godišnje, a osoba koja to radi za dva dana zaradi 260 hiljada dolara.

TikTokom se proširio snimak koji je snimio radnik koji je obavljao taj posao. "Samo retki se usude obaviti ovaj posao. Ovo je jedan od najopasnijih i najplaćenijih poslova na svetu. Ovo je poseban posao koji uključuje rad na velikoj visini, odnosno menjanje sijalice na tornju visine 600 metara. Visina je ekvivalentna zgradi od 200 spratova", kaže se u videu.

Četiri sata penjanja su potrebna do vrha tornja

Toranj je sagrađen od metala, ali što je veća visina, to je toranj uži. Nema zaštitnih mera te se radnici oslanjaju na uže koje im je privezano za telo. "Ovo nije samo test veština radnika, već i njegove psihičke i fizičke izdržljivosti", kaže se u videu.

Potrebna su četiri sata da se radnik popne na vrh tornja, a zatim promeni sijalicu koja se nalazi na vrlo tankom stupu. Ako vetar jako duva, postoji mogućnost da se stup počne njihati. "Najveća brzina vetra na vrhu tornja je gotovo 100 kilometara na sat. Ako ne zgrabite čvrsto stup, samo ćete pasti", objašnjava video.

toranj
foto: Printscreen/TikTok

No ni silazak s tornja nije jednostavan - radnik treba sići na isti način i istim putem kako se i popeo.

Šta je potrebno da postanete osoba koja menja te sijalice?

Prvi uslov je očigledan - osoba se ne sme bojati visine. Ako ste tip osobe koja se boji popeti na krov svoje kuće ili vas je strah vožnji u zabavnim parkovima, definitivno niste osoba za ovaj posao. Takođe, morate biti fizički jaki jer se trebate četiri sata penjati do vrha, a zatim se i spuštati.

No, ako vam je 600 metara visok toranj ipak previše, mogu se naći i manji tornjevi na kojima možete menjati sijalice. Ali onda je i plata, naravno, manja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track