UKLJUČIO TELEFON U BIOSKOPU I NAPRAVIO ŠTETU OD 2,4 MILIONA EVRA: Na sudu priznao da je načinio "GLUPU GREŠKU"(FOTO)
Foto: Printscreen/Twitter

OGROMNA SUMA NOVCA

UKLJUČIO TELEFON U BIOSKOPU I NAPRAVIO ŠTETU OD 2,4 MILIONA EVRA: Na sudu priznao da je načinio "GLUPU GREŠKU"(FOTO)

Zanimljivosti -

Mladić koji je tajno snimao holivudske hitove u britanskim bioskopima i slao ih “prijatelju u Ukrajinu” koštao je filmsku industriju čitavo bogatstvo, čulo se pred sudom u Liverpulu.

Vasile Nikolaveci (24) zabeležio je nekoliko projekcija u dva bioskopa, tokom juna i jula 2022, a istražitelji Agencije za zaštitu filmskog sadržaja (FCPA) pronašli su sadržaj na piratskim internet platformama, prenosi Liverpool Echo.

Prema podacima FCPA, snimci filmova preuzeti su 151.000 puta, čime je nameta ogromna šteta.

Vasile Nikolaveci iz Voltona je identifikovan kao “izvor”, a on se kasnije izjasnio krivim. Protekle srede se pojavio pred sudom, gde mu je izrečena kazna.

“Značajno istraživanje, koje su sproveli ugledni anketari, otkriva da bi 60% ljudi koji ilegalno preuzimaju materijal legitimno platilo da pogleda filmove u bioskopu”, naveo je tužilac Ed Hendli.

Moskva, bioskop, Hudožestveni
foto: Profimedia

On je dodao da je FCPA izračunao gubitke koji su pretrpeli bioskopi, filmska industrija, servisi za strimovanje i prodavci DVD kopija, a da cifra iznosi 2,4 miliona evra.

Mediji prenose da je Nikolaveci dobio oko 200 evra za “svoje napore”.

Branilac optuženog Radž Čopra je istakao da je njegov klijent pristao da pomogne prijatelju u Ukrajini, i da je priznao “glupu grešku”.

sudnica, sud, ilustracija
foto: Profimedia

“Njegov prijatelj je rekao da je tamo kovid, rat i ne mogu ništa da rade. Tražio mu je nekoliko filmova. On je mlad čovek, ima 24 godina, nije shvatio da radi nešto nelegalno. Nije tražio ništa, ali mu je prijatelj poslao pare kao gest dobre volje”, objasnio je Čopra.

Na kraju, Nikolaveci je osuđen na 18-mesečni dobrotvorni rad, uz novčanu kaznu oko 1.150 evra. Moraće da snosi i sudske troškove.

Momak je izbegao zatvor jer nema kriminalni dosije, pokajao se, a sud smatra da njegov postupak nije bila “sofisticirana operacija”.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track