OVO SE NEĆE SVIDETI LJUBITELJIMA KOKICA: Zubar otkriva 5 namirnica koje "NAPADAJU" zube, a evo koje OZBILJNE posledice donose
Foto: Profimedia

vodite računa

OVO SE NEĆE SVIDETI LJUBITELJIMA KOKICA: Zubar otkriva 5 namirnica koje "NAPADAJU" zube, a evo koje OZBILJNE posledice donose

Život -

Na zdravlje zuba većina obrati pažnju tek kada postane kasno. Karijes, krvarenje desni ili oštećena gleđ samo su neki od problema koje može da izazove određena hrana.

Stomatolog doktor Derek Čung iz Toronta otkrio je pet namirnica koje su loše po zdravlje naših zuba. Ne samo da tvrdi da zrna kokica mogu da izazovu infekcije, već je otkrio i da previše limuna može da istroši gleđ na vašim zubima. Kako bi pomogao pacijentima i ljudima širom sveta ovaj zubar je otkrio koje to namirnice on izbegava u širokom luku.

Kokice
foto: Profimedia

Na prvom mestu, rizik od infekcija zuba zbog zaglavljene kokice čest je problem. Zatim, kukuruz u klipu. Ako zagrizete kukuruz, dobijete komadić kukuruzne ljuske koji vam se zaglavi u desnima.

kukuruz
foto: Shutterstock

Veliki problem stvaraju i slatke i lepljive bombone, kao što su karamel. Osim što su pune šećera, njihova struktura dodatno utiče na stvaranje karijesa. Takođe i previše citrusnog voća je štetno.

Limun
foto: Shutterstock

"Preterano jedenje limuna ili citrusa je zaista loše za vaše zube jer može da istroši vašu gleđ. Dakle, ljubitelji limunovog soka, razmisli ponovo", dodaje ovaj doktor.

(Kurir.rs/MONDO)

Bonus video:

01:20

BAHMUT JE KAO ZUB PRED VAĐENJE, TEŠKO GA JE ZADRŽATI! Stručnjaci povodom saradnje Kine i Rusije: Ovo je diplomatska pobeda!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track