DA LI ZNATE KADA JE ODRŽANO PRVO TAKMIČENJE U PLESU? Danas izgledaju mnogo drugačije, a jedan oblik je posebno popularan u svetu
Foto: Dmitry Matrosov / Alamy / Profimedia

MOŽDA NISTE ZNALI

DA LI ZNATE KADA JE ODRŽANO PRVO TAKMIČENJE U PLESU? Danas izgledaju mnogo drugačije, a jedan oblik je posebno popularan u svetu

Zanimljivosti -

Ples je društvena aktivnost koju su mnogi narodi koristili da bi privukli dobru sreću, upoznali ljubav, zbližili se međusobno... Vremenom ples je dobio na značaju i kao sport, a ljudi su počeli profesionalno da se bave njime.

Istorija plesa svedoči da je prvo takmičenje u plesu bilo održano 1907. godine u Nici zahvaljujući francuskom preduzetniku, plesaču i koreografu Kamilu de Rinalu i grupu plesača koji su plesne dvorane pretvorili u mesta za svoja plesna takmičenja u tangu.

ples
foto: Samo Trebizan / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada kažemo plesno takmičenje mnogi pomisle na balske i latino plesove u kojima se takmičari bore ko će imati bolju koreografiju, preciznije pokrete i lepše izvođenje, međutim ovo nije jedini tip plesnih takmičenja.

Posebno je upečatljivo takmičenje izdržljivosti koje je postalo veoma popularno u Americi. Plesači se tada ne takmiče da budu najbolji na podijumu, oni se bore da tu ostanu što duže. U određenom trenutku oni ulaze na podijum i poslednji koji ostane da igra je pobednik. Svetski rekod u ovoj vrsti plesnog takmičenja drži Alma Kuming koja je 1923. godine u Americi na podijumu izdržala 27 sati, a tokom tog vremena poromenila je 6 partnera.

Danas plesovi nisu više vezani sa plesne dvorane, već sve češće imamo priliku da ih gledamo i na TV-u.

Ovog vikenda počinje plesni talent šou, kakav još nije viđen kod nas!

Novi zabavni format Kurir televizije "Rame uz Rame sa Draganom" emitovaće se od 21. oktobra, svake subote i nedelje od 20 časova.

Dragana Mirković
foto: Promo

Najveća regionalna muzička zvezda Dragana Mirković sa svojim timom izabrala je 14 takmičara koje će voditi kroz uzbudljivu avanturu. Oni će se gotovo tri meseca boriti za priliku da nastupaju sa Draganom Mirković na njenom jubilarnom koncertu, ali i za glavnu nagradu, koja iznosi čak milion dinara.

00:07

Šou Rame uz rame sa Draganom pomera sve granice dobre zabave

Kako će izgledati njihova plesna borba i ko će zablistati i otvoriti put ka uspehu, pratite na Kurir televiziji subotom i nedeljom od 20 časova!

U raznim televizijskim formatima možemo da vidimo borbu između takmičara, a sve su popularniji i plesni dvoboji u kojima se takmičari ili plesne grupe trude da plešu bolje od protivnika na istu muziku.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:05

Prvi ples

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track