NA OVO MESTO NA BALKANU SE NIKAD NE BIH VRATILA: Ema putuje sama i posetila je 25 država, a ovo su njeni saveti za BEZBEDNOST!
Foto: TikTok/ emtravels_

VIDEO

NA OVO MESTO NA BALKANU SE NIKAD NE BIH VRATILA: Ema putuje sama i posetila je 25 država, a ovo su njeni saveti za BEZBEDNOST!

Zanimljivosti -

Britanka Ema Maskel (25) putuje sama, zasad je posetila 25 zemalja, a kaže da je Atina na vrhu liste mesta na koje se ne bi vratila – zato što se ne oseća bezbedno.

- Nikada se ne bih vratila u Atinu. Uopšte mi se nije dopalo. Jednostavno se nisam osećala sigurno. Kada sam šetala ulicom, razgovarala sam telefonom sa mamom i osećala sam kao da dobijam neželjenu pažnju muškaraca na ulici, kao da ih prizivam… Čak sam videla ljude kako se drogiraju na ulici usred dana - ispričala je.

Atina
foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Ema kaže je pokušala da bude optimistična u pogledu putovanja, pa je menjala je hostel tri puta tokom svog boravka u gradu.

- Mislila sam da je to možda do dela grada, ali pokušala sam da se preselim u drugi kraj i bilo je isto - rekla je za Daily Mail.

Svoje iskustvo s grčkom prestonicom Ema je podelila u Tiktok videu, u kojem je priznala da joj se „ovde ne sviđa“, ali da „pokušava da preokrene“ utisak posetama Spomeniku neznanom vojniku, Akropolju i buvljoj pijaci, a probala je i hranu za koju kaže da je „boljeg ukusa nego što izgleda“.

Ema, koja se nada da će posetiti 30 zemalja pre svoje 30. godine, rekla je da bi uprkos svom iskustvu u Atini volela da se vrati u druge delove Grčke, posebno na grčko ostrvo Paros.

- Manje je popularan od ostrva poput Santorinija i Mikonosa, ali zato mnogo tiši, pristupačniji i nudi autentičniji osećaj - istakla je.

Emini saveti za solo putnice

Za žene željne da same istraže svet, ova mlada, ali iskusna solo putnica podelila je nekoliko osnovnih bezbednosnih saveta.

Uvek ima aktiviranu postavku „pronađi moju lokaciju“ na svom telefonu – i deli ove informacije sa roditeljima i petoro svojih najbližih prijatelja. „Čim saznam šta mi je plan, uvek ih obavestim.“ Takođe, preporučuje otvaranje Google dokumenata sa planom putovanja, kako bi njeni prijatelji i porodica mogli da provere u bilo kom trenutku.

Još jedan razuman, ali često zanemaren, savet koji je Ema podelila je da nikada ne kažete strancima da putujete sami.

- Nikad nikome ne kažem da sam negde sama. U taksiju uvek kažem ne. Ako me pitaju da li sam prvi put ovde, ja kažem ne, a ako me [taksisti] pitaju da li sam ovde sama, ja kažem: „Ne, moji prijatelji su već ovde“.

Kao dodatnu meru bezbednosti, Ema rezerviše mesta u spavaonicama samo za žene (mada kaže da nikada nije imala probleme ni u mešovitim), a apeluje na sve da nose katance kako bi sačuvali svoju imovinu u hostelima.

- Nosim i kopije pasoša i fotografije lične karte za slučaj da zatreba - dodala je.

(Kurir.rs/Nova.es)

Bonus video:

04:29

Krenimo na putovanje kamperom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track