Najnovije vesti

DA LI STE SE IKADA ZAPITALI - ZAŠTO SE BELA TEHNIKA ZOVE BAŠ TAKO? Evo kako su najpoznatiji kućni aparati dobili ime
Foto: Shutterstock

sad ima raznih boja

DA LI STE SE IKADA ZAPITALI - ZAŠTO SE BELA TEHNIKA ZOVE BAŠ TAKO? Evo kako su najpoznatiji kućni aparati dobili ime

Zanimljivosti -

Za početak, jedno pojašnjenje - najveći broj stručnjaka kućne aparate deli u tri kategorije - male, glavne i elektroniku široke potrošnje.

Glavni uređaji su oni koje najčešće zovemo bela tehnika. To su mašine za pranje sudova, mašine za veš, zamrzivači, frižideri, bojleri i šporeti… i zapravo većina aparata bez kojih ne bismo mogli da zamislimo savremeni život.

domaćica, kuća, Kućni Poslovi, kuvanje, Usisavanje, Pranje Veša, Veš Mašina, bojler, bela tehnika, garancija
foto: Shutterstock, Ilustracija

E sad… zašto se ovi uređaji zovu i bela tehnika? Odgovor je vrlo jednostavan - zato što su u prošlosti mogli da se kupe samo u beloj boji. Ova tehnika je obično farbana ili emajlirana u belo verovatno zbog toga što se na toj boji prljavština najbolje vidi. Iako se većina ovih aparata sada može kupiti i u bilo kojoj drugoj boji, naziv je ostao.

Interesantno je da termin dolazi iz engleskog jezika gde za glavne uređaje kažu i “white goods”. Da li onda postoji i “crna tehnika” tj. “black goods”?

Bela tehnika
foto: Profimedia

Ne baš. U engleskom jeziku elektronika široke potrošnje (televizori, telefoni, kompjuteri, radio prijemnici…) drugačije se zove i “smeđa roba” (“brown goods”).

I za ovo postoji objašnjenje. U prošlosti je većina ovih aparata bila oblagana pravim drvetom ili imitacijom, pa je zbog boje nazvana “smeđa roba” kako bi se razlikovala od “bele tehnike”. Ovo je danas prava retkost, ali naziv se, naročito u Velikoj Britaniji, zadržao, čak i za robu za koju je malo verovatno da je ikada imala drveno kućište (kao što je na primer, kompjuter).

(Kurir.rs/Istorijski zabavnik)

Bonus video:

05:43

Tehnika restauracije porcelana zlatnom farbom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track