DA LI ZNATE DA MOŽETE UŽIVO DA NADGLEDATE KRETANJE DEDA MRAZA? Već 60 godina milioni ga prate u stopu, a za sve je KRIV OGLAS
Foto: Promo

možda niste znali

DA LI ZNATE DA MOŽETE UŽIVO DA NADGLEDATE KRETANJE DEDA MRAZA? Već 60 godina milioni ga prate u stopu, a za sve je KRIV OGLAS

Zanimljivosti -

Svake godine Deda Mraz obraduje milione mališana širom sveta. I dok deca nestrpljivo iščekuju da se pojavi i ostavi im zaslužene poklone, roditelji uživaju u njihovoj radosti.

Kikinda, Deda Mraz, nova godina
foto: Kurir.rs/S.U.

Međutim, malo ljudi zna da možete da pratite uživo kretanje Deda Mraza. Dobro ste čuli, moderna tehnologija omogućila je da ga pratite u stopu.

Kako pratiti Deda Mraza?

Na Badnje veče, NORAD (Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane) preuzima možda najizazovniji zadatak u godini - praćenje Deda Mraza.

Praćenje Deda Mraza je posao koji NORAD marljivo radi više od 60 godina jer mnogi širom sveta čekaju da on uruči poklone svim dobrim dečacima i devojčicama na Božić.

Deda Mraz, bajkeri, Cvijićeva
foto: Privatna Arhiva

Kada počinje praćenje Deda Mraza?

Mapu koja prati putovanje Deda Mraza oko sveta počeće na Badnje veče, ili 24. decembra, NORAD, zajednička američko-kanadska komanda odgovorna za zaštitu neba nad obe zemlje.

Kako je sve počelo?

NORAD-ova duga istorija praćenja Deda Mraza počela je sasvim slučajno jednom greškom 1955.

Kriva Kičma, Telefon, Dete, Devojčica
foto: Shutterstock

Prema legendi, oglas u novinama Kolorado Springsa otkrio je mališanima kako da pozovu Deda Mraza. Međutim, sasvim slučajno je u oglasu završio broj telefona Kontinentalne komande protivvazdušne odbrane, NORAD-ovog prethodnika. Oficiri su prihvatili 'igru' i uveli novi zadatak.

Deda Mraz
foto: Shutterstock

Od tada je praćenje Deda Mraza postalo globalno, primajući pozive iz celog sveta i objavljivanje ažuriranja na društvenim mrežama milionima obožavalaca, i ažuriranje veb stranice kako bi se pratio napredak Deda Mraza na Badnje veče.

Deda Mraza možete pratiti OVDE.

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:00

Deda Mraz uz pomoć pripadnika MUP-a podelio deci paketiće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track