KAKO SE PRAVILNO PIŠE NOVA GODINA, NOVOGODIŠNJI, BOŽIĆNI? Nemojte da se obrukate kad čestitate PRAZNIKE, ovo je JEDINO PRAVILNO
Foto: Nadja Blume / Panthermedia / Profimedia

PRAVOPIS

KAKO SE PRAVILNO PIŠE NOVA GODINA, NOVOGODIŠNJI, BOŽIĆNI? Nemojte da se obrukate kad čestitate PRAZNIKE, ovo je JEDINO PRAVILNO

Zanimljivosti -

Nova, 2024. godina stiže već za nekoliko sati. Sigurno ćete poslati barem jednu, a isto tako i dobiti barem jednu čestitku, te poželeti nekome lepe praznike i predstojeću godinu.

Međutim, oni koji nisu filolozi često imaju nedoumice u vezi sa našim bogatim srpskim jezikom, pravopisom i tim kako se nešto piše.

Nova godina, čestitka
foto: Jiri Hera / Panthermedia / Profimedia

Da li se piše novogodišnji ili Novogodišnji? Božićni ili božićni? Da li je Nova godina ili nova godina?

Pogledajte mali vodič kojim se možete upravljati kada čestitate nekome pisanim putem, a svi navedeni primeri su iz Pravopisa srpskoga jezika Matice srpske, što je relevantan izvor kada je u pitanju srpski jezik.

Nova godina, Beograd na vodi, doček Nove godine, vatromet
foto: Uroš Arsić/Mondo

Nova godina

Srećna Nova godina!

N je veliko kada je u pitanju praznik koji nekome čestitate. Ako kažete u kontekstu, na primer, "ova nova godina biće bolja od stare", onda nije praznik u pitanju i piše se malim slovom.

Nova Godina, paketić
foto: Shutterstock

Praznik koji se slavi 1. januara svake godine piše se velikim početnim slovom u bilo kom kontekstu. Ipak, pripazite, postoji i jedna solucija u kojoj biste mogli da napišete srećna nova godina. To se dešava onda kada nekome ne čestitate praznik, već mu želite sreće i odnosi se na celu tu godinu.

Srećni novogodišnji praznici!

N se u ovom slučaju piše malim slovom. Isto važi i za božićne praznike. Božić ima veliko početno slovo jer je u pitanju praznik.

A Deda Mraz? Piše se sa velikim d i velikim m. Isto važi i za Božić Batu.

(Kurir.rs/ Glossy/ L. S)

Bonus video:

01:21

PEVAČIMA VEĆ REZERVISANA NOVA GODINA, A SADA OTKRILI GDE ĆE PEVATI! Neki su znali u avgustu, a Čačani će se ZBOG NJEGA OBRADOVATI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track