ZARA (4) OSVOJILA JE MONT EVEREST, A PRE TOGA PREPEŠAČILA 2.200 KM KROZ DŽUNGLU: Poduhvatu ove devojčice DIVI SE CEO SVET (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram

ISPISALA ISTORIJU

ZARA (4) OSVOJILA JE MONT EVEREST, A PRE TOGA PREPEŠAČILA 2.200 KM KROZ DŽUNGLU: Poduhvatu ove devojčice DIVI SE CEO SVET (FOTO)

Zanimljivosti -

Četvorogodišnja devojčica iz Češke ispisala je istoriju kao najmlađa osoba koja je stigla do baznog kampa na Mont Everestu!

Zara se našla na visini od 5.364 metra, čime je oborila rekord koji je prethodno držala petogodišnja Priša Lokeš Nikajo iz Indije.

Zara je bila u društvu oca Davida Sifre i sedmogodišnjeg brata Saše. Njihovu avanturu obeležili su teški izazovi, poput temperatura koje su padale i do -25 stepeni Celzijusa.

Zato je otac posebno vodio računa o aklimatizaciji, praćenju zasićenosti krvi kiseonikom i postepenom napredovanju do cilja, prenosi NDTV.

Na Instagramu su objavljene fotografije koje prikazuju epsku avanturu Zare i njenog starijeg brata. Navedeno je da se familija sada vraća iz baznog kampa.

“Ona se nikada ne kupa toplom vodom, naprotiv dodaje lek, pa joj hladnoća verovatno nije pravila problem. Tokom uspona se nije žalila, zahvaljujući odličnoj kondiciji, a čak je pretekla mnoge penjače”, navedeno je.

Mališani će “pokriti” oko 270 kilometara do i od baznog kampa, sa kumulativnim porastom nadmorske visine od 20.000 metara.

Ponosni otac veruje da je neobično odrastanje njegove ćerke u Maleziji pomoglo da uspe u velikoj avanturi.

Od ranog detinjstva, Zara je pešačila pet do 10 kilometara dnevno, uz postepeno povećavanje nadmorske visine do 600 metara.

Tokom 2023, otkrio je Davida Sifre, devojčica je prepešačila više od 2.200 kilometara kroz malezijsku džunglu.

“Lepo je biti ovde sa Zarom, džungla je neuporedivo teža. Staze na Himalajima su mnogo bolje od grubog terena u džungli”, objavili su na mrežama.

(Kurir.rs/Telegraf/T.B.)

Bonus video:

06:15

UVEO BIH EKOLOŠKI DUŠANOV ZAKONIK ZA SVAKOG KO PRLJA Ćuta za Kurir: Nekim političarima daleko je i Žarkovo, kamoli Stara planina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track