DEVOJKE NE PRESTAJU DA NOSE OVE OGRLICE, A ONE KRIJU MRAČNU SIMBOLIKU: Isplivala jeziva tajna nakita koji smo svi obožavali 90-ih
Foto: Andrii Shevchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

da li ste znali?

DEVOJKE NE PRESTAJU DA NOSE OVE OGRLICE, A ONE KRIJU MRAČNU SIMBOLIKU: Isplivala jeziva tajna nakita koji smo svi obožavali 90-ih

Zanimljivosti -

Možda mislite da su čokeri, usko prijanjajuće ogrlice koja se nosi oko vrata, izmišljotina nastala '90-ih godina prošlog veka, ali one su zapravo bile prisutne dugo kroz istoriju.

Nosile su ih Kineskinje, Indijanke, drevne Egipćanke… i svima su bile simbol nečeg drugog.

čoker
foto: Inspirar photo / Alamy / Alamy / Profimedia

2500 godina pre nove ere

Prema Muzeju nakita i lepih umetnosti iz Bostona zlatne čokere izrađivale su sumerske zanatlije oko 2500. godine pre nove ere. Smatralo se da one imaju zaštitne moći i trebalo je da nosioca zaštite od nesreća i bolesti.

Kraj 18. veka

Tokom 1790-ih u Francuskoj je postojala moda da mlade žene nose tanke crvene tračice oko vrata kao čin ruganja aristokratiji koja je tokom revolucije svakodnevno završavala na giljotini.

Ono što je počelo kao podsmeh, pretvorilo se u modni trend. Ogrlice su bile u formi trake, a osim na vratu, mogle su se nositi i kao modni detalj na odeći, pa se tako uglavnom ukrštala u obliku slova X na leđima.

Sredina 19. veka

U ovo vreme, čoker ogrlice nisu predstavljale ništa pohvalno. Crne ili crvene trake oko vrata devojaka uglavnom su značile da se nalazite u društvu prostitutke. Jedan primer za to može se pronaći u Maneovoj čuvenoj slici "Olimpija".

čokeri
foto: Rabatti & Domingie / akg-images / Profimedia

Ipak, čokeri su mogli da prođu i kao običan modni detalj, makar ukoliko je sudite po slikama Edgara Degaa - tamo balerine često oko vratova imaju crne trakice.

Kraj 19. i početak 20. veka

Ubrzo su se i dame iz visokog društva povele za modom čokera, pa ste ovakav tip ogrlica mogli da vidite i na kraljevskim vratovima. Tako je Aleksandra od Danske, supruga Edvarda VII i carica Indije, proslavila sasvim određeni tip čoker ogrlica.

U njeno vreme nosile su se čoker ogrlice od bisera koje su pokrivale ceo vrat. Bile su popularne i baršunasti čokeri sa dragim kamenom u sredini.

Zli jezici su govorili da je kraljica time pokušavala da sakrije ružan ožiljak koji je imala na vratu, ali dame iz visokog društva nisu pitale - uskoro su dame širom evropskih dvorova nosile široke čoker ogrlice od bisera i dijamanata. One su smatrane simbolom elite, a one najskuplje bile su ručno rađene i personalizovane tako da savršeno prijanjaju vratu određene dame.

Kraj 20. veka

Posle ovoga, čokeri nisu bili toliko u modi sve dok nisu nastupile devedesete godine i popularne čoker ogrlice u formi lažne tetovaže - sigurno ih se sećate, a verovatno ste ih i sami nosili.

(Kurir.rs/Istorijskizabavnik/A.G.)

Bonus video:

08:23

NE BISTE VEROVALI OD ČEGA SVE MOŽE DA SE NAPRAVI NAKIT Milica i Slobodan napravili pravo malo čudo OVI MATERIJALI SU OPASNI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track