"HRVATSKA U UNESCO REGISTAR UPISALA GIBANICU KAO SVOJE NASLEĐE" Srbi pobesneli, a onda je otkriveno zašto IMAJU PRAVA na ovo jelo
Foto: Shutterstock

NASTALA RASPRAVA

"HRVATSKA U UNESCO REGISTAR UPISALA GIBANICU KAO SVOJE NASLEĐE" Srbi pobesneli, a onda je otkriveno zašto IMAJU PRAVA na ovo jelo

Zanimljivosti -

"Hrvatska je uspela da upiše u registar Unesco-a gibanicu kao hrvatsko kulturno gastronomsko nasleđe", glasi objava na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru, koja je izazvala burne reakcije srpske javnosti.

Iako nema zvaničnoe potvrde da se zaštita gibanice kao nematerijalnog dobra Hrvatske desila, već tri godine se pominje da će ovo jelo neminovno dobiti status o kom se već duže vreme govori. Međutim, ovde nije u pitanju srpska gibanica sa nadevom od sira, već iskonski hrvatski, tačnije slavnonski, slatkiš poznat pod imenom međimurska gibanica.

Mak, sir, orasi i jabuke - četiri su sloja međimurske gibanice, "sakrivene" u najsevernijem delu Hrvatske.

Obeležje je istoimene županije, ali i povod mnogih rasprava o tome kada je nastala, koji je pravilan raspored sastojaka i kakva je razlika u odnosu na susednu, slovenačku prekmursku gibanicu.

Kuvarica Sandra Nedeljko iz međimurskog sela Pušćine, za BBC na srpskom je odgovorila na sve nedoumice.

Ona je navela da se recept za gibanicu koju ona sprema pojavljuje osamdesetih godina prošlog veka u Međimurju, ali da je u arhivi pronašla navode i o gibanici iz 1700-ih godina.

(Kurir.rs/ Blic žena/ L. S)

Bonus video:

01:11

ZAMALO SVAĐA MEĐU SVEKRVAMA! Sunčicina gibanica podelila žiri, samo je JEDNA majka odbranila! Evo i zašto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track