STARIM DETEKTOROM OTKRIO GRUMEN ZLATA VREDAN 35.000 EVRA Neverovatna igra sudbine usrećila je jednog čoveka
Foto: Shutterstock

STARIM DETEKTOROM OTKRIO GRUMEN ZLATA VREDAN 35.000 EVRA Neverovatna igra sudbine usrećila je jednog čoveka

Zanimljivosti -

Ričard Brok, koji se 35 godina amaterski bavi iskopavanjem zlata, pronašao je u brdima Šropšir najveći grumen zlata pronađen u Engleskoj, težine 64, 8 grama, vredan 30.000 funti, odnosno 35.110 evra.

Brok (67) putovao je tri i po sata od svog doma u Somersetu da bi se pridružio organizovanoj ekspediciji na poljoprivredno zemljište u brdima Šropšir.

Kada je stigao, otkrio je da ima poteškoća sa svojim kompletom i morao je da pribegne korišćenju stare mašine koja čak nije ni radila kako treba.

Ali nekoliko trenutaka kasnije Ričard, koji je detektovao metal već 35 godina, doživeo je najveće otkriće u svom životu - iskopao je zlatni grumen od 64,8 g.

- Stigao sam sa zakašnjenjem oko sat vremena, misleći da sam propustio akciju. Svi su tamo imali modernu opremu i ja sam se igrao sa tri stare mašine, a jedna od njih je odmah locirala predmet u zemlji. Mašina koju sam koristio bila je prilično stara, radila je samo na pola. To samo pokazuje da nije bitno koju opremu koristite - rekao je on i dodao da je grumen otkriven svega 20 minuta nakon što je počeo pretragu.

Ovaj grumen oborio je i rekord, jer je prethodni pronađeni u Engleskoj bio težak 54 grama.

Kurir.rs/shropshirestar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track