POKOJNIKA ŽENE, A MAJKA MU IGRA KOLO NA GROBU! Bizarni srpski običaj: Kad čujete šta je MRTVAČKA SVADBA prevrnuće vam se želudac
Foto: printscreen Informer

POKOJNIKA ŽENE, A MAJKA MU IGRA KOLO NA GROBU! Bizarni srpski običaj: Kad čujete šta je MRTVAČKA SVADBA prevrnuće vam se želudac

Zanimljivosti -

Naše podneblje je poznato po najrazličitijim običajima od kojih se mnogi, na našu sreću, više i ne praktikuju - ali je definitivno zanimljivo o njima pričati. Bilo da se ovi običaji prenose sa kolena na koleno, ili se o njima šapuće po još nekim selima, neke stvari ipak zaslužuju da ostanu u prošlosti, a po svojoj bizarnosti "mrtvačka svadba" se sigurno ističe više u odnosu na druge.

Mrtvačka svadba je najstrašniji običaj među strašnima, i najbizarniji među bizarnima, a praktikovao se, ako se ne praktikuje više danas, u istočnoj Srbiji. Negde se ovaj običaj nazivao i "crna svadba".

Svadba
foto: Shutterstock

Kako se tvrdi, među Vlasima, bio je red da ukoliko mladić umre neoženjen, njegova verenica ili druga devojka iz sela - treba da se venča sa pokojnikom! Ovakav brak bi važio godinu, a majka preminulog mladića mora da igra kolo na grobu svog sina.

Mladić se oblači u odelu, a na ruku mu se stavlja prsten.

Naime, nekada se verovalo da ljudi koji nisu stupili u brak, ne mogu da pređu na onu stranu i završe svoj život. Većina hrišćanskih naroda ne upražnjava više neke od ovih bizarnih običaja, tako da neusmnjivo vuku korene iz paganizma ili sujeverja.

sahrana
foto: Shutterstock

Ipak, iako nas od nekih običaja podilazi jeza, postoje neke verzije koje se i danas upražnjavaju. Tako se na Zadušnice na groblje odnosi hrana i piće pokojniku, porodica nosi crninu za preminulim, a takođe, pokojnici se sahranjuju u svečanim odelima, veoma često sa vrednim predmetima.

U Srbiji je takođe postojao običaj da se neudate devojke sahranjuju u venčanicama ili u belim kovčezima.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)

Bonus video:

02:53

RUSKINJU ODUŠEVIO SVAKODNEVNI SRPSKI OBIČAJ KOJI U RUSIJI NE POSTOJI: Mi smo jedan slovenski narod, a najveća razlika je u OVOME

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track