SUROVA SUDBINA ZLOGLASNOG ODMETNIKA: Palio i pljačkao, pa ZAVRŠIO KAO OBUĆA, a ova BIZARNA priča nikog nije ostavila ravnodušnim
Foto: Youtube Screenshot/Bernie Jeffery

BIZARNO

SUROVA SUDBINA ZLOGLASNOG ODMETNIKA: Palio i pljačkao, pa ZAVRŠIO KAO OBUĆA, a ova BIZARNA priča nikog nije ostavila ravnodušnim

Zanimljivosti -

Američki odmetnik Džordž Peret, poznatiji pod imenom "Veliki Nos" i njegova grupa bandita usmrtili su dva policajca, zamenika šerifa Roberta Vidoufilda i detektiva Tipa Vinsenta, tokom pljačke voza 16. avgusta 1878. godine. Nakon što je otkriveno ubistvo službenika vlasti, objavili su nagradu za Peretovu glavu u iznosu od 10 hiljada dolara, koja je ubrzo zatim bila udvostručena na 20 hiljada dolara.

Šest meseci kasnije Peret i banditi bili su u, sadašnjem, Majls Sitiju (država Montana) jer su došli do saznanja da će ugledni lokalni trgovac, Moris Kan, krenuti na istok po velike zalihe robe noseći sa sobom pozamašnu količinu novca za tu kupovinu.

Divlji Zapad, banditi, pljačkaši
foto: Joe Saladino / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako je Moris bio u pratnji vojske koja je prevozila državni novac, ozloglašena grupa bandita je ipak napala konvoj i to u sred bela dana. Dva oficira i petnaetorica vojnika, nažalost, nisu bili dovoljno snažni da se odbrane od "Velikog Nosa".

Ova velika krađa odigrala se u, kasnije imenovanom, Kanovom tesnacu. Spečifičnost ove lokacije jeste tačka račvanja na kojoj je vojni konvoj morao da se razdvoji što je Peretova banda iskoristila za napad uspešan po njih.

Vojska je brzo bila razbijena, a Kan opljačkan. Kako je tadašnja štampa objavljivala, oteto je 14 hiljada, što bi danas iznosilo oko 320 hiljada dolara.

Međutim, Peret se nije dugo baškario u dolarima. Uhapšen je nakon što se, u jednom salonu, pijan hvalio o svojim pljačkaškim poduhvatima. Svoje slobode lišen je 1880. godine, a nakon neuspelog pokušaja bekstva, drugog aprila godinu dana kasnije, u Vajomingu, osuđen je na smrt vešanjem na obližnjoj telegrafskoj banderi.

Nakon Peretovog linčovanja, tadašnji poznati doktori, Tomas Megi i Džon Judžin Osborn, insistirali su da preuzmu njegovo telo radi obavljanja autopsije i drugih medicinskih analiza. Posebno su bili zainteresovani za proučavanje mozga ovog notornog kriminalca, verujući da će pronaći neko objašnjenje za njegov kriminalni nagon.

Kako je objavio portal "The Vintage News", Peretova lobanja poklonjena je petnaestogodišnjoj devojčici Lilijen Hit koja je kasnije postala prva žena doktor u Vajomingu. Ostalo je evidentirano i da je prva doktorka koristila njegovu lobanju prvo kao držač za olovke, zatim kao pepeljaru, a na kraju kao držač za vrata.

Bizarnim činjenicama ovde nije kraj. Postoje informacije koje kažu da je Peretova koža sa butina, grudi i lica donirana fabrici kože u Denveru sa ciljem da se od nje napravi par cipela i jedna medicinska torba.

Ove, definitivno, najbizarnije cipele nosio je malopre pomenuti doktor Džon Judžin Osborn i to na inauguracionom balu povodom njegovog proglašenja za prvog demokratskog guvernera države Vajoming.

Ali to nije sve! Peretovo raskomadano telo usoljeno je u buretu viskija i to zato što su eksperimenti potrajali godinu dana.

Priča o smrti “Velikog nosa” isparila je iz sećanja ljudi sve do 1950. godine kada su građevinski radnici otkopali njegove ostatke i na taj način podsetili na ozloglašenog kriminalca i strašnu kaznu kojom mu je presuđeno.

Njegova posmrtna maska, kao i cipele i tašna, i dan danas se čuvaju u Istorijskom muzeju u Rolinsu u Vajomingu.

(Kurir.rs/Istorijskizabavnik/J.M.)

Bonus video:

01:15

DA LI ZNATE PRAVO IME EVE RAS? Ovo je jedva stalo u ličnu kartu, a JEDNO OD PREZIMENA JOJ JE VAGNER! Glumica otkrila sve detalje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track