RENOVIRALI KUĆU I PRONAŠLI VEKOVIMA SKRIVANU TAJNU: Podigli beton i zatekli neverovatno otkriće, pa se ŠOKIRALI KAD SU ČULI CIFRU
Ilustracija, Foto: Profimedia

pravo bogatstvo

RENOVIRALI KUĆU I PRONAŠLI VEKOVIMA SKRIVANU TAJNU: Podigli beton i zatekli neverovatno otkriće, pa se ŠOKIRALI KAD SU ČULI CIFRU

Zanimljivosti -

Renoviranje kuhinje može biti skupo, ali par iz Dorseta smatra da je to unosna investicija. Razlog tome je više od 1.000 novčića iz 17. veka, koje su tom prilikom pronašli i to skrivene ispod poda.

Šokirali se kad su videli skriveno blago

ilustracija
ilustracijafoto: Profimedia

Beti i Robert Fuks su uklanjali betonski pod u kuhinji, kako bi podigli visinu plafona na svojoj farmi u Dorsetu kada je Robert, poljoprivredni inženjer, otkrio razbijenu zastakljenu grnčarsku činiju punu novčića starih više do 400 godina.

Par je to prijavio lokalnom oficiru za vezu, a uzorak je poslat u Britanski muzej na čišćenje i identifikaciju. Ispostavilo se da su pronašli pravo blago.

Vrtoglava cifra

ilustracija
ilustracijafoto: Michael Parkinson / Alamy / Alamy / Profimedia

Novčići, poznati kao Portonova ostava, dolaze na prodaju u Dukeovim aukcijskim kućama u Dorčesteru, u Dorsetu, i očekuje se da će bračnom paru doneti zaradu od oko 35.000 funti (oko 4.750.000 dinara).

- To je kuća stara 400 godina, tako da je bilo puno posla. Izvadili smo sve podove i plafone i vratili na kamene zidove. Odlučili smo da spustimo prizemlje da bismo dobili podigli visinu plafona. Jedne večeri, bila sam sa decom i moj muž je kopao sekirom kada je nazvao da kaže da su nešto pronašli. Stavio je sve novčiće u kantu. Da nismo spustili pod, oni bi i dalje bili tamo sakriveni. Pretpostavljam da je osoba nameravala da ih preuzme, ali nikada nije dobila priliku - rekla je vlasinca kuće Beti Foks.

Vredni novac

ilustracija
ilustracijafoto: Rojters

Ova ostava, otkrivena je u oktobru 2019, a sadrži zlatnike iz doba Džejmsa I i Čarlsa I, srebrne polukrune, šilinge i šest penija sa likovima Elizabete I, Filipa i Marije, kao i srebrne šilinge i šest penija.

- Kuća se nalazi u malom zaseoku u zapadnom Dorsetu i predstavlja dugu kuću iz 17. veka. Nekretninu su sadašnji vlasnici kupili 2019. godine nakon čega su krenuli sa opsežnim renoviranjem. Moderni betonski pod je uklonjen, a pod iskopan za skoro 2 stope da bi se obezbedila veća visina donjeg sprata imanja. U nekim oblastima ispod betona su se nalazile stare ploče, ali područje na kojem su pronađeni novčići bila je gola zemlja. Kovanice su bile u Britanskom muzeju radi identifikacije i čišćenja i smatraju da su novčići deponovani jednom prilikom - rekao je Džulijan Smit, specijalista za aukcije umetninama.

Velika aukcija

ilustracija
ilustracijafoto: Shutterstock

Aukcija je održana 23. aprila. Čak 1.000 kovanica je ponuđeno je tom prilikom, a najveći deo završio je u rukama privatnih kolekcionara..

(Kurir.rs/The Guardian/I.M.)

Bonus video:

01:35

U SRBIJI PRONAŠAO SVOJU ZEMLJU IZ SNOVA: Amerikanac ODUŠEVLJEN našom hranom i rakijom REŠIO da ostane ZAUVEK (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track