PRODAJE SE ZLATNI SAT SA TITANIKA: Skinut je sa ruke najvećeg BOGATAŠA, a evo koju BASNOSLOVNU cifru predviđaju na aukciji
Foto: ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

bogato

PRODAJE SE ZLATNI SAT SA TITANIKA: Skinut je sa ruke najvećeg BOGATAŠA, a evo koju BASNOSLOVNU cifru predviđaju na aukciji

Zanimljivosti -

Poslovni magnat Džon Džejkob Astor (47) bio je jedan od najbogatijih ljudi na svetu kada se ukrcao na nesrećni brod 1912. godine.

Uprkos bogatstvu njegove porodice od oko 120 miliona funti, Astor je potonuo sa Titanikom nakon što je video svoju trudnu suprugu Medlin u čamcu za spasavanje.

0636611605, Al Kapone, aukcija, Al Kaponeov džepni sat, džepni sat
foto: Nick Otto / AFP / Profimedia

Astorovo telo pronađeno je iz severnog Atlantika sedam dana kasnije. Astor je na sebi imao plavo odelo i braon flanel košulju. Kasnije je identifikovan po inicijalima JJR našivenim na reveru sakoa.

Njegov izuzetni džepni sat "Valtham" od 14-karatnog zlata, skinut je sa tela i ostavljen njegovom 20-godišnjem sinu Vinsentu.

Vnsent Astor je kasnije dao sat na restauraciju i popravku i nosio ga je sve do 1935. godine kada ga je poklonio svom kumčetu Vilijamu Dobinu.

Zlatni sat je od porodice Dobin nabavio privatni kolekcionar suvenira sa Titanika 1990. godina.

Titanik
foto: Kurir

Od tada je sat izložen u raznim muzejima, uključujući Nacionalnu geografsku izložbu u Vašingtonu i Muzej Titanika „Najveća svetska atrakcija Titanika“ u Misuriju, SAD.

Sada će biti prodat na aukciji, za vrtoglavu cenu.

Aukcionar Endrju Oldridž rekao je:

"Sat je jedan od najistaknutijih predmeta Titanika na koje smo naišli. Ipak, proveo je sedam dana u ledenoj vodi Atlantika nakon katastrofe i skoro sigurno bi prestao da radi i pretrpeo bi razne vrste štete. Očigledno je bio od velike sentimentalne vrednosti za Vinsenta Astora koji ga je restaurirao i nosio naredne 23 godine.To je jedinstveni deo priče o Titaniku."

Besprekorno obučeni biznismen poslednji put je viđen kako puši cigaretu na desnom krilu krila mosta i razgovara sa suputnikom u prvoj klasi pre nego što je umro.

Astorov brak sa 18-godišnjom Madlen izazvao je kontroverzu u Njujorku, ubrzo nakon što se razveo od svoje žene Ave, majke njegova dva sina.

0511970358, Titanik
foto: Profimedia

Da bi se sklonili od skandala i tračeva, mladenci su otišli ​​na produženi medeni mesec u Evropu i Afriku.

Nakon što je Titanik udario u santu leda u noći 14. aprila 1912. godine, Astor nije mislio da su on ili njegova porodica u neposrednoj opasnosti.

Na ozbiljnost situacije upozorio ga je lično Edvard Smit, kapetan Titanika, i video je Medlin u čamcu za spasavanje četiri.

0511970297, Titanik
foto: Profimedia

Astor je pitao da li može da joj se pridruži jer je ona u „delikatnom stanju“, ali mu je rečeno da muškarcima nije dozvoljeno da se ukrcaju dok se sve žene i deca ne ukrcaju na čamce za spasavanje.

Astor nije uspo da dobije mesto u čamcu uprkos svom bogatstvu i umro je u ledenoj vodi.

Madlen Astor je u to vreme bila u petom mesecu trudnoće. Rodila je sina 14. avgusta 1912. godine i nazvala ga je Džon Džejkob Astor V u znak sećanja na svog muža i dečakovog oca, prenosi Daily Mail.

(Kurir.rs/Informer/J.M.)

Bonus video:

00:55

LAUŠEVIĆ JE URADIO NEŠTO ŠTO MI JE SMETALO, A ZBOG TOGA SAM TO ŠTO JESAM! Jami o tome kako joj je glumac obeležio karijeru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track