MALO JE POZNATO DA JE OVO VOJVOĐANSKO SELO BILO SRPSKA PRESTONICA, a danas je poznato po neobičnom muzeju i "ZELENOM ZMAJU"
Foto: Kurir televizija

sa žikom po srbiji

MALO JE POZNATO DA JE OVO VOJVOĐANSKO SELO BILO SRPSKA PRESTONICA, a danas je poznato po neobičnom muzeju i "ZELENOM ZMAJU"

Zanimljivosti -

Destinacija Žike Nikolića na kojoj je ove nedelje snimljena emisija Sa Žikom po Srbiji bili su Pećinci.

Živorad Žika Nikolić
foto: Marina Lopičić

Ovo selo nalazi se u istoimenoj opštini u Sremu koja obuhvata 15 naselja, a čitav taj kraj poznat je po veoma bogatoj i zanimljivoj istoriji.

Pećinci su i danas poznati izmeđuostalog po jednoj zanimljivoj turističkoj atrakciji.

Više o opštini Pećinci otkrila je predsednik turističke organizacije Ljubica Bošković:

Ljubica Bošković
foto: Kurir televizija

- Opština Pećinci se nalazi u Donjem ili tzv. Svinjskom Sremu. Imamo nekih 500 km kvadratnih i oko 20.000 stanovnika. U ovkiru opštine ima15 naseljenih mesta i sve su sela. Pored toga što su sami Pećinci veoma lepi, imamo divno šetalište, imamo lep kulturni centar, biblioteku. Pećinci su centar školstva, zdravstva i administrativni centar. U Pećnicima se nalazi jedan turistički lokalitet koji se ne sme zaobići, a to je muzej hleba. Postoje samo dva takva u celom svetu. Jedan je u Ulmu, jedan je kod nas.

A najjužnije selo u oštini Pećinci jeste Kupinovo koje je što se malo zna nekada bilo srpska prestonica.

- Javnost malo zna o tome da je Kupinovo za nekih 70-ak godina produžilo život Srpske države. Svi smo kroz školovanje negde učili da je poslednji kraljevski grad Smederevo, pa kada je palo Smederevo, više nije bilo srpske države. Međutim, Brankovići su iz Smedereva došli u Kupinovo i Kupinovo je bilo, znači, prestonica srednjovekovne Srbije. Prvi naziv ovog mesta bio je Kupink, prvi vladar koji ga je podigao na taj nivo je Zmaj Ognjeni Vuk.

02:06

MALO JE POZNATO DA JE OVO VOJVOĐANSKO SELO BILO SRPSKA PRESTONICA, a danas je poznato po neobičnom muzeju i ZELENOM ZMAJU

Pećinci su takođe prepoznatljivi po čuvenom električnom mini busu zvanom "Zeleni zmaj" koji prevozi turiste.

- "Zeleni Zmaj" je električni minibus. U Kupinovu vozimo turiste njime. To je prvi električni autobus u Sremu. Postoji samo kod nas i na Zasavici. kod nas i na Zasavici.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track