DVA SRPSKA SPECIJALITETA NA LISTI 100 NAJBOLJIH! Čuveni Taste Atlas objavio novu listu, domaća hrana NA ZAVIDNOJ POZICIJI
Foto: Youtube Printscreen

domaće je najbolje

DVA SRPSKA SPECIJALITETA NA LISTI 100 NAJBOLJIH! Čuveni Taste Atlas objavio novu listu, domaća hrana NA ZAVIDNOJ POZICIJI

Zanimljivosti -

Srbija je poznata po svom gostoprimstvu, ali i ukusnoj hrani, kojom se najčešće oduševljavaju stranci. Prestižni gastronomski sajt Tejst Atlas, često na svojim listama izdvaja specijalitete iz raznih zemalja, a često hvali i srpsku kuhinju.

hrana
foto: Shutterstock

Ovoga puta, objavio je novu listu 100 najboljih jela u Evropi, a dva dva srpska specijaliteta našla su se na istoj i to na viskoj poziciji.

Boje naše zemlje na ovoj listi branio je petrovački kulen koji je na 11. mestu, a odmah za njim je miročki sir, koji je zauzeo 12. poziciju. Podsećanja radi, petrovački kulen je na jednoj od prethodnih lista zauzeo 26. poziciju.

Petrovački kulen

Petrovački kulen, slovački kulen ili Petrovska klobasa je domaći kulen sa oznakom geografskog porekla koji se proizvodi u opštini Bački Petrovac. Petrovska klobasa kao pikantni domaći kulen je kulturno i gastronomsko nasleđe slovačkog stanovništva koji od davnina živi u okolini Bačkog Petrovca.

Specifičnost Petrovačkog kulena ili Petrovske kobase je u ukusu i aromi koja dolazi od visokokvalitetne sirovine i mešavine začina koji se koristi za proizvodnju kulena a to su pre svega domaća crvena ljuta paprika i kim. Glavni sastojci su: Svinjsko meso buta, masno tkivo, ljuta paprika, kim i so.

Miročki sir

Reč je o proizvodu koji se pravi od punomasnog kravljeg mleka, a ponekad se u teksturu doda i ovčije ili kozje mlekom. Proizvodi se isključivo u oblasti Đerdapa, na planini Miroč, po kojoj je i dobio ime.

Sir je duboko ukorenjen u kulturu miročkog kraja. Seljaci su ga odvajkada pravili za sebe. Pastiri su ga nosili sa sobom kao obrok dok čuvaju stado, a domaćice su ga stavljale i na zrenje u čabrice, posle čega je miročki sir mogao da stoji jako dugo. Ovako spremljen sir nije podesan za termičku obradu, ali se lepo kruni i topi i savršen je za spravljanje raznih pita i gibanica. Sveži miročki sir tretiran je kao povremena poslastica i ljudi su voleli da ga jedu okupljeni oko vatre, pekući sir na štapovima, na otvorenom plamenu.

Najbolji je kada se griluje na roštilju, korica postaje hrskava, a iznutra ostaje mekan. Najbliži je poznatom grčkom halumi siru, pa ga mnogi smatraju i njegovim bliskim rođakom.

(Kurir.rs/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track