Slušaj vest

Ponekad nam nakon obroka ostanu ostaci hranekoje želimo sačuvati za kasnije, ali je važno znati kako ih pravilno skladištiti. Ako ste ikada izgubili strpljenje čekajući da vam se večera ohladi pre nego što ostatke stavite u frižider, verovatno niste jedini. Ali možda bi trebalo da razmislite o tome da ipak sačekate, nakon što saznate šta je jedan stručnjak za prehrambenu politiku otkrio tokom eksperimenta sa toplim ostacima u frižideru, piše Express.

Stručnjak za prehrambenu politiku Gevin Rens (Gavin Wren) sproveo je „naučni” eksperiment kako bi pokazao zašto stavljanje vruće hrane u frižider „ozbiljno remeti temperaturu“ i može da ošteti sam uređaj. Da bi eksperiment bio što precizniji, Gevin je uzeo tri merača temperature i postavio ih na različita mesta u frižideru: jedan u fioku za salatu, jedan na zadnji deo srednje police i treći na prednji deo gornje police.

„Ova tri dela frižidera vrlo različito reaguju na stvari kao što su ostavljanje vrata otvorenim, stavljanje vruće hrane ili dodavanje novih namirnica“, objasnio je Gevin. Zatim je napravio interaktivni grafikon koji pokazuje kako su se temperature menjale kad je stavio vruće ostatke hrane u frižider. Na primer, u 7 ujutru Gevin je zaboravio da zatvori vrata, pa se gornja polica zagrejala na skoro 9 stepeni, srednja na 7 stepeni, dok je fioka za salatu ostala ista.

Kako bi dodatno testirao svoju teoriju, stavio je činiju sa mlakom pirinčem na donju policu, što je imalo manji uticaj i na fioku za salatu. U 19 sati Gevin je pripremio obrok od sastojaka iz frižidera, podelio ga na porcije i stavio na gornju policu. „Gornja polica se zagrejala čak do 18 stepeni i bilo je potrebno četiri sata da se vrati na normalnu temperaturu“, objasnio je.

Iako to može biti štetno za vaš frižider, može i ubrzati kvarenje ostalih namirnica. „Zbog toga mleko, na primer, može da se pokvari i do deset puta brže nego obično. I upravo je to razlog zašto bi trebalo da pustite hranu da se ohladi pre nego što je stavite u frižider“, dodao je Gevin.

devojka-frizider.jpg
Ohladite hranu pre stavljanja u frižider Foto: Shutterstock

„Umesto toga, ohladite kuvanu hranu na sobnoj temperaturi sat ili dva i a zatim je stavite u frižider. Kako biste ubrzali hlađenje, podelite je u manje porcije u plastične posude ili kese za zamrzivač pre nego što ih stavite u frižider ili zamrzivač“, naveli su.

Važno je zapamtiti da ni ostavljanje hrane van frižidera predugo nije bezbedno, jer frižider usporava razvoj bakterija. Bakterije se najbrže razmnožavaju na temperaturama između 4 i 60 stepeni – što se zove „opasna zona“. Ako se hrana zadrži na toj temperaturi nekoliko sati, može doći do ozbiljnog mikrobiološkog zagađenja.

(Kurir.rs/Večernjilist.hr)

 VIDEO: Čemu služi fioka ispod šporeta: 

čemu služi fioka ispod šporeta Izvor: TikTok/aaroncpatterson