Slušaj vest

Večernji izlazak s društvom može biti jedan od životnih užitaka, ali jutro posle toga često zna da bude prava muka – pogotovo ako ste popili više nego što ste planirali, a niste se adekvatno pripremili.

Ipak, postoje načini da pokušate da ublažite glavobolju i mučninu koje često slede. Prema mišljenju stručnjaka, da biste predupredili mamurluk pre nego što uopšte počne, trebalo bi da izbegavate određene vrste hrane pre nego što krenete u noćni provod, piše Mirror.

Izvršni direktor Whisky Masters-a, Danijel Ufland koji dobro poznaje svet alkoholnih pića, savetuje da pravilno isplanirani obroci pre izlaska i pažljiv izbor hrane dok pijete mogu značajno doprineti tome da mamurluk ostane samo ružno sećanje.

Dve devojke i mladić piju koktele na plaži
Noćni provod ne mora da nosi mamurluk sa sobom Foto: Shutterstock

Hrana koju bi trebalo izbegavati

„Na vrhu moje liste namirnica koje treba izbegavati pre duže konzumacije alkohola nalaze se slane grickalice, slatka hrana i mlečni proizvodi. Njihova konzumacija može biti gora od same neprijatnosti mamurluka“, istakao je Ufland.

Grickalice poput kokica, pereca i čipsa deluju primamljivo posle nekoliko pića, ali upravo one mogu dodatno pogoršati stanje narednog jutra. Razlog je jednostavan – so, baš kao i alkohol, doprinosi dehidrataciji.

„Unos velike količine slanih grickalica može dovesti do nadutosti i zadržavanja tečnosti, što otežava organizmu da izbaci alkohol, pa su simptomi mamurluka izraženiji“, objasnio je Ufland.

Slatkiši i ugljeni hidrati poput testenine i hleba mogu pogoršati uticaj alkohola jer se u telu brzo pretvaraju u šećer, što uzrokuje nagli porast, a zatim i pad nivoa šećera u krvi.

„Ove promene mogu značajno uticati na to kako se osećate dok pijete. Nagli pad šećera može izazvati umor, vrtoglavicu ili povećanu osetljivost na alkohol“, rekao je Danijel.

Devojka u belom bade mantilu pije vino
vino Foto: Shutterstock

Treća grupa namirnica koje treba izbegavati su mlečni proizvodi – mleko, jogurt, sir – jer mogu usporiti varenje, zadržati alkohol u želucu duže nego što je uobičajeno i time nadražiti želudačnu sluzokožu. Takođe, masti i proteini iz mlečnih proizvoda usporavaju apsorpciju alkohola, što može odložiti njegov efekat, ali i otežati njegovu obradu u telu, povećavajući rizik od mamurluka sledećeg dana.

Šta jesti pre izlaska?

Ako želite da umanjite šanse za mamurluk, Danijel savetuje da jedete ribu poput lososa, bogatu zdravim mastima i proteinima. Takođe, hrana bogata kalijumom – kao što su banane, spanać i avokado – može biti od velike pomoći.

Ipak, najbolja prevencija je – umerenost. Ne preterujte sa pićem i vodite računa da ostanete hidrirani tokom večeri. Dobar savet je da naizmenično pijete vodu između alkoholnih pića – to je jednostavno pravilo koje može spasiti naredni dan.

„Na kraju, preporučujem pažljiv pristup ishrani pre nego što počnete da pijete i umerenu konzumaciju alkohola. Ako to primenite, alkohol može postati deo promišljenog, prijatnog i društvenog iskustva“, zaključio je Ufland.

(Kurir.rs/Večernji)

Bonus video: Majka slučajno napila dete

Majka slučajno napila dete Izvor: TikTok/beachgem10