AKO NE SPAVATE NOĆIMA, MOŽDA IMATE OPASNU BOLEST: Prepoznajte rane simptome Parkinsonove bolesti
Foto: Shutterstock

Prepoznajte kobnu bolest na vreme

AKO NE SPAVATE NOĆIMA, MOŽDA IMATE OPASNU BOLEST: Prepoznajte rane simptome Parkinsonove bolesti

Život -

Parkinsonova bolest podrazumeva da su određeni delovi mozga oštećeni i oslabljeni, a naročito se javlja kod starijih ljudi, piše Lepa & srećna.

Ovo oboljenje počinje sve više da se javlja kod starije populacije, čak češće od Alchajmerove bolesti. Glavni simptomi "Parkinsa" su usporeni pokreti, šake se tresu, a pacijent ima krute i nefleksibilne mišiće. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da ukoliko često patite od nesanice i imate loš san, to može biti jedan od prvih znakova Parkinsonovog oboljenja.

Pacijenti uglavnom imaju poremećaj ponašanja tokom spavanja zbog ograničenog funkcionisanja mozga, pa se često u toku noći bude, viču i teško mogu da zaspu. Ovo oboljenje češće se javlja kod muškaraca nego kod žena, a prvi simptomi se javljaju između 50 i 70 godine života i vremenom se pogoršavaju. Upale u mozgu i nedostatak dopamina su glavni uzroci oboljenja. Lek za Parkinsonovu bolest ne postoji, ali stručnjaci ističu da se može normalno živeti ako se pacijent striktno pridržava prepisane terapije.

PROČITAJTE JOŠ:

SEKA ALEKSIĆ - NAJLEPŠE PORODIČNE SLIKE SA ZIMOVANJA

OVO JE NAJLEPŠE UKRAŠENA KUĆA NA INSTAGRAMU ZA NOVU GODINU (FOTO)

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA RAK MOKRAĆNE BEŠIKE

(Kurir.rs/Lepa & srećna/Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track