MAJKE, AKO NISTE ZNALE: Dojenjem se dnevno izgubi oko 500 kalorija!
Foto: profimedia

korisno

MAJKE, AKO NISTE ZNALE: Dojenjem se dnevno izgubi oko 500 kalorija!

Žena -

Dojenje nije uvek lako, ali je instiktivno. Možda niste znali, ali dojenje pomaže majkama da vrate staru kilažu.

Prvo sa čime se majke suočavaju nakon porođaja jeste dojenje.

Novorođenčad koja prvih sat vremena nakon rođenja provedu u maminom naručju verovatno će početi sami, instinktivno da traže maminu dojku.

Ali, možda ne znate da se dojenjem dnevno izgubi oo 500 kalorija. Osim toga, dojenje troši oko 25 odsto energije tela, dok mozak za svakodnevne aktivnosti troši oko 20 odsto.

foto: profimedia

Bez obzira na to da li je majka desnoruka ili levoruka, najverovatnije je da će u desnoj dojci imati više mleka - kod dve trećine majki je tako.

Mleko ne izlazi samo kroz bradavicu, već kroz pore kojih ima između 10 i 20 raspoređenih oko bradavice. Tokom dojenja se proizvodi hormon oksitocin koji opušta i mamu i bebu, a ukus mleka zavisi od onoga što majka jede.

Takođe, istraživanja pokazuju da je dete kasnije sklonije da proba određenu namirnicu ukoliko ju je majka jela dok je dojila bebu.

Pored toga, interesantno je da se mleko menja u zavisnosti od detetovih potreba. Najpre se proizvodi pomalo lepljiv, žućkasto-beli kolostrum koji je bogat proteinima. Nekoliko dana kasnije mleko postaje vodenastije i može čak da bude svetlo plave boje, a kasnije postaje gušće i masnije, kremastije, jer detetu treba "jače" da bi ojačalo i poraslo.

Količina mleka koju majka proizvodi nema veze sa njenom veličinom grudi.

(Kurir.rs/ Srbija Danas, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track