NIKOM NIJE REKLA DA IMA RAK PANKREASA! BILJANA ODNELA POBEDU U NAJTEŽOJ ŽIVOTNOJ BICI: Ovih 5 ranih simptoma strašne bolesti ne smete da ignorišete!
Foto: Instagram

SAVETI

NIKOM NIJE REKLA DA IMA RAK PANKREASA! BILJANA ODNELA POBEDU U NAJTEŽOJ ŽIVOTNOJ BICI: Ovih 5 ranih simptoma strašne bolesti ne smete da ignorišete!

Život -

Voditeljka Biljana Obradović, portparolka fudbalskog kluba Partizan, prethodnih meseci borila se s opakom bolešću. Suočivši se hrabro s rakom pankreasa, pošto je sasvim slučajno saznala da je obolela, nije želela da opterećuje najmilije. Na svu sreću je pobedila, ali je svakako prošla kroz pravu životnu dramu.

"Biljana je na rutinskoj kontroli saznala da ima mucinozni tumor pankreasa. Bila je u šoku jer je uvek vodila zdrav život, trenirala je i bila u sjajnoj formi. Morala je na hitnu operaciju koja je i obavljena pre pet meseci u KCS. Pod budnim okom doktora Nikice zahvat je trajao nekoliko sati i izvađen je tumor težak pola kilograma. Magnetna rezonanca dala je nadu da je tumor benigni, što se nakon zahvata i potvrdilo", počeo je izvor blizak voditeljki za Helou i dodao da je Biljana sve vreme bila veoma pribrana.

"Ona nije želela da opterećuje porodicu i prijatelje ovim. Dala je sve od sebe da mediji ne saznaju šta se dešava i normalno je funkcionisala. Snimala je svoju emisiju 'Biljana za vas' i obavljala aktivnosti u Partizanu. Sve vreme oporavka Biljana je bila smirena, istrpela je bolove i postoperativne tretmane. Srećom, na vreme je shvatila da je bolesna jer taj tumor može da pukne pod naporom, što bi se pre ili kasnije dogodilo jer se ona bavila sportom. Sada se striktno pridržava saveta lekara i odmara se, a nedavno se vratila pred kamere", završava izvor.

foto: Damir Dervišagić

Rak pankreasa je na četvrtom mestu među uzrocima smrti od malignih bolesti. U ranom stadijumu ga je izuzetno teško utvrditi, a jednostavnih i jeftinih testova koji bi mogli da se široko primenjuju, nažalost, nema.

Ipak, poželjno je otkriti ga u ranoj fazi, a razlog je položaj ovog organa koji se nalazi na takvom mestu da ga je teško otkriti slučajnim pregledom. S druge strane, simptomi su takvi da ih ljudi često ignorišu.

1. Nadutost

Ako ste osetili nadutost nakon obilnog obroka, nema razloga za paniku, ali ako ste naduti nekoliko dana, to je već signal za uzbunu. Ovo je jedan od prvih simptoma koje žene primećuju, ali ne idu kod lekara jer veruju da će proći. Najčešće nije reč o raku, ali je svakako stvar koju treba proveriti.

2. Oči i koža su žuti

Ovo mogu biti simptomi problema vezanog za alkoholizam, otkazivanje jetre ili raka pankreasa zato što se većina tumora pankreasa prvo razvija na gornjem delu organa, pa tako može da blokira žučni kanal. Bez obzira na razloge, ovi simptomi se ne smeju ignorisati.

3. Muka vam je

Gubitak apetita je još jedan od važnih simptoma raka pankreasa. Kako tumor raste, pritiska ostale organe, pa počinje da smeta želucu. Rezultat je osećaj slabosti i prejedanja iako ste malo pojeli.

4. Gubite kilograme

To što gubite apetit može dovesti do ubrzanog gubitka kilograma, što znači da je vreme da posetite lekara.

5. Boli vas donji deo leđa

Ovaj tumor ne samo da uzrokuje problem sa želucem nego može da pritiska i ostale delove tela poput kičme i mišića koji je okružuju. Ako je bol konstantan, obavezno idite na pregled.

Inače, tumor pankreasa najčešće se javlja kod osoba starijih od 60 godina. Ipak, zabeleženo je pojavljivanje i kod mlađih osoba, od 30 godina.

foto: Profimedia

Kurir.rs/ Foto: Instagram Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja