TOPLA VODA IZ SRCA SRBIJE: Banja Vrujci je pretvorena u narodno lečilište
Foto: Shutterstock

TOPLA VODA IZ SRCA SRBIJE: Banja Vrujci je pretvorena u narodno lečilište

Život -
foto: Shutterstock

Istorija kaže da je izvor “Vrujci” uvek bio naseljen. Po narodnom predanju, na tom mestu se nalazio dvor Toplice Milana - pobratima Miloša Obilića. Po predanju, Milan se i prozvao Toplica po reci Gornja Toplica koja teče kroz banju i koja nikada ne ledi, čak ni zimi, po izuzetno niskim temperaturama, ova voda isparava zbog svoje toplote

1935. godine Banja Vrujci je pretvorena u narodno lečilište. U narodu ovog kraja kruži jedna legenda o postanku banje, za vreme poslednjeg "austrijskog rata", prilikom povlačenja neprijateljske vojske, odvedeni su i svi konji, osim jednog. On je bio toliko slab, iznemogao od bolesti da nije mogao da hoda, pa je ostavljen u blizini termalnih izvora. Izvesno vreme je ležao u blatu, pio vodu sa izvora, ozdravio, olinjala dlaka mu je porasla te se osnažio, oporavio i vratio natrag svom gazdi. Neki su skloni da tvrde da je takvu sudbinu imao upravo konj Aleksandra Markovića - Leke iz Popadića.

Termalne vode u Banji Vrujci imaju temperature od 26 - 28°C, sadrže kalijum, magnezijum i selen. Lekovita voda izbija iz mulja i rastresitog nanosa na prostoru od približno 200 metara dužine i oko 60 metara širine. Izdašnost izvora je 300 litara u sekundi, pa se Vrujci po izdašnosti nalaze na prvom mestu u Srbiji.

Naša Voda je jedina voda koja je već na samom izvoru topla, I takva se I puni, potpuno neprerađena. Zato našim kupcima savetujemo da vodu, posebno našu VODAVODA vodu piju toplu, optimalno na 27 celzijusovih stepeni. Isto tako im savetujemo i da druge vode sa tržišta pokušaju piti tople, te da nam komuniciraju razliku koja je očigledna i ukuse koje osećaju dok je piju.

foto: Shutterstock

Ajurveda je tradicionalna indijska medicina stara vekovima I zasnovana je na iskustvu naroda I pažljivom posmatranju tela i zdravlja ljudi. Ona je duboko ukorenjena u prirodi. Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije ona je najstarije održan sistem zaštite zdravlja u svetu. Koren reči dolazi od “ajus” što znači život i “veda” što znači znanje i mudrost.

U njoj se čoveku pristupa kao celini (mind and body). Mnoge kulture i jezici je prevode kao nauku o životu i mnoge alternativne metode lečenja dolaze upravo iz ajurvede.

Osnovna pravila ajurvedske ishrane su veoma važna za dobro zdravlje, ali I za zdravljenje od bilo koje bolesti. Prvo pravilo ajurvede je ispijanje tople vode ujutru na prazan stomak, zatim izbegavanje konzervisane hrane, crvenog mesa i belog šećera, ručak mora biti u podne i veoma obiman, a večera mora biti do 19h. Takođe je pravilo izbegavanje pijenja kafe, gaziranih napitaka I alkohola, dok je preporučeno pijenje lasija (napitak od jogurta, vode, naravno tople I začina ili voća).

Ajurveda na ispijanje tople vode ne gleda kao na lečenje, nego na osnovnu potrebu. Ona propagira pijenje tople vode jer po njihovom učenjudirektno utiče na zdravlje. Svi saveti koji dolaze iz ajurvede odnose se samo na toplu vodu, a ne i na količine vode koje treba popiti na dan. Ajurveda misli da navike umiru poslednje I da zato treba graditi životnme zdrave navike koje se sastoje u jednostavnim stvarima, kao što je svakodnevno pijenje tople vode .

(Promo - tekst / Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja