IMATE PROBLEM S VISOKIM HOLESTEROLOM? Sa ovih 6  namirnica ga možete smanjiti za SAMO 3 meseca!
Foto: Profimedia

pomozite sebi

IMATE PROBLEM S VISOKIM HOLESTEROLOM? Sa ovih 6 namirnica ga možete smanjiti za SAMO 3 meseca!

Život -

Srčana oboljenja nastaju kao posledica visokog nivoa holesterola u krvi, a najveći stepen smrtnosti je uzrokovan upravo disfunkcijama srca. Tumor dojke i rak pluća uzimaju duplo manje života nego bolesti koje nastaju usled visokog holesterola.

Ipak, bez brige jer postoji rešenje. Kombinujte ovih šest namirnica i za tri meseca smanjite nivo holesterola za čak 20 procenata.

foto: Profimedia

Hrana bogata stanolima i sterolima, kao što je jogurt i maslac, smanjuje nivo holesterola za 7 do 10 procenata tokom samo tri nedelje, a morate jesti ovakvu hranu kao glavni obrok jer steroli smanjuju količinu apsorbovanih masti.

Vlakna takođe pomažu da organizam upija manje zasićenih masnoća, što pomaže u kontroli telesne težine i štiti arterije od masnih naslaga. Psulj i variva su puni vlakna, pa je potrebno jesti ih često, kao i voće i povrće.

foto: Profimedia

Orašasti plodovi, kao što su orah, badem i kikiriki su dobri u misiji smanjenja holesterola, ali nikako ih nemojte jesti posoljene jer su kao takvi loši za krvni pritisak.

Mleko od soje, sojini oraščići i jogurt od soje pomažu da se izbaci loš holesterol iz organizma, a pritom soja je dobra zamena za meso i mlečne proizvode.

foto: Profimedia

Maslinovo olje i uljana repica niti povećavaju, niti snižavaju nivo holesterola u krvi. Ipak, pomažu u jačanju zidova arterija, što arterije čini otpornijim na delovanje holesterola.

Potrebno je i jesti namirnice bogate beta glukanom jer on formira debeo želatinasti sloj u digestivnom traktu i vezuje holesterol u crevima, što sprečava da ga organizam apsorbuje. Ovas sadrži beta glukane u velikim količinama.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track