POBEDITE DEPRESIJU UZ POMOĆ HRANE, ALI NE BRZE: Ove namirnice će vam vratiti osmeh na lice i odlične su za MOZAK!
Foto: Profimedia

POTRUDITE SE

POBEDITE DEPRESIJU UZ POMOĆ HRANE, ALI NE BRZE: Ove namirnice će vam vratiti osmeh na lice i odlične su za MOZAK!

Život -

Sada je i naučno dokazano da nezdrava hrana pruža samo trenutno zadovoljstvo, dok postoje namirnice koje vam trajno vraćaju osmeh na lice.

Ovo je hrana koju treba da jedete da biste lakše pobedili depresiju.

Zamena za šećer

Jedna jabuka na dan zaista tera doktora iz kuće jer sadrži četiri grama vlakana, 159 mg kalijuma, osam mg vitamina C i samo 81 kaloriju.

foto: Profimedia

Jaja, banane, paprika

Orašasti plodovi, živina i jaja doprinose unosu triptofana, koji se pretvara u serotonin, hormon kojem možemo zahvaliti za dobro raspoloženje. Potpuno isti posao pretvaranja triptofana u serotonin obavlja i vitamin B6, ali uz to pomaže u boljem radu mozga i nervnog sistema. Nalazimo ga u banani, paprici, kupusu ili brokoliju. Osmehu od uva do uva doprinosi redovan unos esencijalnih vitamina i minerala. Jedan od njih je magnezijum, a skriva se u bademima, suncokretovim semenkama i spanaću.

Cele žitarice

Tri četvrtine šolje pahuljica od celih žitarica ima oko 800 mikrograma folata, vitamina B grupe koji nedostaje mnogim ljudima koji pate od depresije.

foto: Profimedia

Ulja

Riblje ulje posebno pozitivno deluje na mozak, pa se omega-3 masne kiseline preporučuju kod depresije. Dobre kiseline izvucite iz skuše, sardine i lososa.

Funkcionalna hrana

Brokoli obiluje folnom kiselinom koja podiže nivo serotonina u mozgu. Sadrže je i sočivo, pasulj, špargla i blitva.

Depresija i gojenje su povezani. Anksiozni ljudi često utehu traže u brzoj hrani ili šećerima, što dodatno pogoršava raspoloženje jer je uteha samo trenutna. Nekoliko rundi alkohola može da podigne raspoloženje, ali dugoročno ostavlja bezvoljnost, umor, pa i tromost i mamurluk.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Nezavisne, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja