ISKORISTITE SVE VITAMINE I MINERALE: Ove namirnice često jedemo pogrešno
Foto: Profimedia

birajte zdraviji način

ISKORISTITE SVE VITAMINE I MINERALE: Ove namirnice često jedemo pogrešno

Život -

Istraživanje je pokazalo Mnogo je bolje izdrobiti ili izgnječiti beli luk i ostaviti ga da stoji desetak minuta pre korišćenja u jelu. Jabuke treba jesti zrele, a krompir kada nije zelenkast

Način pripreme i pravilno korišćenje namirnica mogu poprilično da utiču na naše zdravlje.

Zato vam donosimo nekoliko korisnih saveta da biste znali kako se neke od njih pravilno konzumiraju i kako da iz njih izvučete ono najbolje.

Krompir Ako odaberete beli krompir za pripremu pirea, pečenih krompira ili kao dodatak jelima, time dobijate manje zdravih nutrijenata nego da ste se odlučili na onaj crvene sorte. Naučnici tvrde da upravo oni imaju veće zdravstvene dobrobiti, poput snižavanja krvnog pritiska i smanjivanja rizika za maligne bolesti. Takođe, crveni bolje deluje na nivo šećera u krvi.

Izbegavajte konzumaciju proklijalog i smežuranog krompira ili onoga koji je poprimio zelenkastu boju. Naime, krompir u sebi sadrži otrovni alkaloidni sastav solanin, koji ima ulogu prirodnog pesticida, a upravo u proklijalom i zelenkastom krompiru ga ima više. Solanin može biti opasan za zdravlje i može izazvati proliv, mučninu, bolove u želucu i povraćanje. Ukoliko imate proklijale, smežurane ili zelenkaste krompire kod kuće, odstranite sporne delove i tada će biti sigurni za jelo.

foto: Profimedia

Šargarepa Sledeći put kod pripreme supe, šargarepu nemojte seckati na komadiće, već je operite, oljuštite i skuvajte celu, jer ćete tako u njoj sačuvati veću količinu vitamina i minerala. Oni koji smatraju da je sveža šargarepa bolja od kuvane, takođe se varaju jer studije pokazuju da se u kuvanom obliku karotenoidi iz nje lakše apsorbuju u organizam.

Inače, šargarepa je odlična za oči. Beta-karoten, koji joj daje narandžastu boju, pomaže u održavanju zdravog vida, štiti od makularne degeneracije (degeneracije žute pege) i razvoja katarakte (sive mrene).

foto: Shutterstock

Brokoli Ovo je bez sumnje jedna od najboljih namirnica za ljudski organizam i postaje sve popularnija u ishrani. Dokazano deluje kao prevencija za različite oblika raka, međutim, obrada na previsokoj temperaturi može da uništi većinu dobrih sastojaka u njoj. Studije pokazuju da je jedini siguran način da dobijete sve zdrave sastojke iz brokolija kuvanje na pari. Postoji jedan trik kako da on zadrži lepu zelenu boju nakon kuvanja - u vodu u kojoj se kuva dodajte kašičicu sode bikarbone. Nakon ovog postupka brokoli će izgledati predivno na tanjiru.

foto: profimedia

Beli luk Ako seckate beli luk pre dodavanja jelu, time ne dobijate ono najbolje iz tog prirodnog antibiotika. Istraživanja pokazuju da je znatno bolje drobiti ili gnječiti beli luk i ostaviti ga da stoji desetak minuta pre korišćenja, jer se na taj način lakše otpušta enzim alicin, koji deluje na prevenciju srčanih bolesti. Beli luk je od davnina poznat kao odlična namirnica za jačanje otpornosti, a ako ne želite neprijatan zadah iz usta koji može biti posledica konzumacije luka, jedite ga kuvanog u hrani, iako je sirov najdelotvorniji.

foto: Profimedia

Jabuke Ovo ukusno voće trebalo bi ostaviti da sazri do kraja jer ti procesi omogućavaju raspadanje hlorofila u njima. Tako se u prezrelim jabukama nalazi znatno više aktivnih antioksidansa. Inače, jabuke, bilo sveže ili pečene, odlične su za osvežavanje daha.

foto: Profimedia

(Kurir, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track