SVETSKI NAUČNICI OTKRILI: Ko uzima steroide nema spermatozoide!
Foto: Profimedia

TERETANA

SVETSKI NAUČNICI OTKRILI: Ko uzima steroide nema spermatozoide!

Život -

Onaj ko uzima steroide nema spermatozoide, sad su prvi put i zvanično dokazali naučnici i objavili u stručnoj literaturi! Naime, steroidi koje većina muškaraca uzima da bi izgledala što lepše, privlačnije i muževnije za žene, zapravo pogubno deluju na njihovu plodnost i potenciju, jer čak 90 odsto onih koji su redovno koristili neki oblik anaboličkih steroida ima problem sa sterilitetom.

Anabolički steroidi oponašaju delovanje muškog hormona testosterona i koriste se za povećanje i jačanje mišića, a njihovi redovni korisnici su bodi-bilderi, ali i mnogi tinejdžeri. Međutim, sada je i zvanično dokazano da uzimanje steroida, zbog brže izgradnje mišićne mase, ali i lekova protiv ćelavosti, može veoma negativno da utiče na plodnost muškarca i prouzrokuje probleme kod parova koji žele decu.

- Primetio sam da su neki muškarci koji dolaze na testiranje plodnosti zaista krupni. Trude se da izgledaju tako, trude se da izgledaju kao da predstavljaju "vrhunac evolucije". Ali u evolutivnom smislu su zapravo veoma slabi jer, bez izuzetka, u njihovom ejakulatu nije bilo spermatozoida. Zar nije ironično da muškarci odlaze u teretanu da bi izgledali bolje, jače i privlačnije, uglavnom da bi privukli žene, a nenamerno pri tome smanjuju svoj reproduktivni potencijal - izjavio je Džejms Mosman, profesor na američkom Univerzitetu Braun, dok Elen Pisi, njegova koleginica sa Univerziteta Šefild s kojom je radio istraživanje, upozorava da je oko 90 odsto muškaraca koji su redovno koristili neki oblik anaboličkih steroida sterilno.

Urolog i profesor na Medicinskom fakultetu Aleksandar Milošević objašnjava za Kurir da bilo kakva zamena muškog hromona testosterona vodi do zablude hipofize, koja je glavna žlezda za stimulisanje testisa da stvaraju hormone.

- Uzimanjem veštačke zamene za testosteron, odnosno steroida, hipofiza je prevarena i ona onda misli da ih ima dovoljno i prestaje da stimuliše testise da funkcionišu. Na taj način, testisi ne samo da se smanjuju nego, nakon dugoročne upotrebe steroida, počinju potpuno da prestaju da stvaraju spermatozoide. Ako se ta terapija hronično koristi, može da bude pogubna i da dovede do steriliteta. Nikako ne bih savetovao, naročito mladima, upotrebu velikih doza steroida, jer će smanjiti mogućnost oplodnje, odnosno ispunjavanja biološkog zadatka produženja vrste - kaže Milošević i dodaje da ako se sterodi koriste pravilno i pod kontrolom lekara, mogu biti stimulativni za mišiće.

Pored toga, većina steroida se nezakonito proizvodi ili prodaje na crnom tržištu, koje izuzima bilo kakvu kontrolu kvaliteta. Međunarodni olimpijski komitet testira sportiste na steroide i diskvalifikuje one koji ih upotrebljavaju.

  • 20 odsto adolescenata uzima steroide

Steroidi još mogu izazvati i: - infarkt - moždani udar - povišen holesterol - povišen krvni pritisak - aterosklerozu - anafilaktički i septični šok - oštećenje rada jetre i bubrega

Simptomi zloupotrebe steroida: - nagli porast i razvoj mišića - pojava akni na koži - zadržavanje tečnosti - žutica (žutilo u očima i na koži) - promene u ponašanju i nastupi depresivnog ili agresivnog raspoloženja - prevremeni gubitak kose - lupanje srca

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track