Najnovije vesti

KREĆETE NA PUT I PONELI BISTE NEŠTO OD HRANE? Evo šta smete da spakujete, a da se NE POKVARI USPUT!
Foto: Profimedia

čuvajte se trovanja

KREĆETE NA PUT I PONELI BISTE NEŠTO OD HRANE? Evo šta smete da spakujete, a da se NE POKVARI USPUT!

Zdravlje

Ukoliko napravite pogrešan izbor i na letovanje krenete sa hranom koja se lako kvari, odmor može da pokvare stomačni problemi. Zato neprilike sprečite na vreme.Ako vaš put traje duže od dva sata, sa sobom morate da nosite mini-frižider. Ukoliko želite da za celo obezbedite hranu, morate da znate da ona ne sme da stoji u frižideru duže od četiri dana.

foto: Profimedia

"Crevne infekcije su češće letnjim mesecima , odnosno toplo vreme daje bakteriji više mogućnosti za razmnožavanje i kontaminaciju hrane. Iz tih razloga potrebno je hranu čuvati dobro raslađenu i posle obroka je brzo vratiti u frižider", kaže dr Ratko Tomašević, gastroenterolog, Kliničko-bolničkog centra Zemun.

Na listi hrane koju ne treba da nosite na put nalaze lako kvarljive namirnice, mlečne proizvode i meso. Kako dodaje lekar, salmonela može lako da se nađe u žumancima nekonzumnih jaja. Iz tog razloga u mini-frižideru ne treba da se nađu ni namirnice u kojima ima neobrađenih jaja, poput majoneza, kremova, filova.

Sa druge strane, na put smete da nosite instant kesice za supu, suhomesnate proizvodei u vakumiranoj ambalaži i testenine. Da ste napravili pogrešan odabir hrane, možete da saznate lako preko ovih simptoma, mučnine,povraćanja, grčeva u trbuhu i dijareja koje nekada mogu da sadrže primese krvi.

foto: Profimedia

"Ovi simptomi mogu biti praćeni povišenom temperaturom, glavoboljom, i značajnom dehidracijom", dodaje lekar.

U takvoj situaciji može da vam pomogne čajna dijeta. Iz ishrane izbacite mlečne proizvode i slatkiše, a jedite prepečeni hleb, supe i bareno povrće. Unosite dovoljno tečnosti, nezaslađenih čajeva i vode.

Hrana, deca i plaža- koji je najbolji izbor?

Mame koje doje bebe treba da to rade što češće, smeju bebama da daju i vodu, koja pomaže hidrataciju. Ako bebu hranite formulom, pre nego što pođete na plažu, spremite je, stavite je u rashladnu kesu ili mini- frižider.

Ukoliko je negde zagrevate, to morate da uradite neposredno pre hranjenja. Hranu koju spremite za bebu držite dobro zatvorenu, u plastičnoj posudi, koju ćete da stavite u ručni frižider. Za obrok na plaži siguran izbor su komercijalne kašice. Ponesite koliko je potrebno, a ostatak vratite u frižider.

Deca leti uživaju u sladoledu, ali on treba da se jede posle glavnog obroka kako se ne bi smanjio apetit. Slatkiše zamenite voćem. Važno je da kupujte mlečne proizvode iz frižidera, da ljuštite voće, i da perete ruke pre obroka. Naviku pranja ruku prenesite na decu.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...