SVAKI DAN JEDITE RAZLIČITU HRANU, ALI SA OVOG SPISKA: Postoji 10 namirnica koje čuvaju vaše SRCE i snižavaju HOLESTEROL!
Foto: Profimedia

SAVET STRUČNJAKA

SVAKI DAN JEDITE RAZLIČITU HRANU, ALI SA OVOG SPISKA: Postoji 10 namirnica koje čuvaju vaše SRCE i snižavaju HOLESTEROL!

Život -

Sve više istraživanja došlo je do rezlutata da se 70 posto problema sa srcem može izbeći pravilnom ishranom.

Samo je jedno zlatno pravilo kojim svoju kuhinju možete pretvoriti u pravi centar za zdravlje srca - nemojte stalno konzumirati iste namirnice. Tajna je u raznim kombinacijama ribe, povrća, žitarica i ostalih namirnicama u kojima svakodnevno uživate. Za početak, možete kombinovati namirnice sa sledećeg spiska:

foto: Profimedia

Sardine

Prepune su omega-3 masnih kiselina u obliku ribljeg ulja, koje povećava nivo dobrog holesterola i smanjuje rizik od iznenadnog srčanog udara. Svakako odaberite sveže sardine, budući da sardine iz konzerve u sebi sadrže velike količine soli.

Orasi

Ovaj plod pun je omega-3 masnih kiselina, vlakana, vitamina E te folata, a svi ovi nutrijenti podstiču dobro zdravlje vašeg srca. Orasi su takođe jedna od najzdravijih namirnica za osobe koje pate od dijabetesa.

foto: Shutterstock

Čia semenke

Samo jedna kašika ovih malenih semenki prava je bomba omega-3 masnih kiselina, a istovremeno sadrži svega 60 kalorija i pomaže da se smanji nivo lošeg holesterola. Jednostavno ih pomešajte s jogurtom, supom ili ih pospite po salati.

Kafa

Sve više studija pokazuje kako je ovaj čarobni napitak bogat antioksidansima te umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Do 3 šoljice kafe na dan mogu povećati vaše mentalne sposobnosti i umanjiti rizik od Alchajmera.

Zeleni čaj

Pripremite šoljicu zelenog čaja i na prirodan način snizite krvni pritisak. U ovom toplom napitku nalaze se i antioksidansi koji imaju brojne koristi za zdravlje vašeg kardiovaskularnog sistema.

Tamna čokolada

Moguće je! Međutim, pripazite da odaberete čokoladu koja sadrži barem 70 posto kakaa, koji se povezuje sa snižavanjem krvnog pritiska. Takođe, pripazite da čokolada ne sadrži zasićene masne kiseline iz aditiva kao što je palmino ulje.

Prokelj

Prokelj je bogat nutrijentima koji umanjuju upalne procese u vašem kardiovaskularnom sistemu te poboljšava zdravlje vaših krvnih sudova.

Jabuke

Nemojte guliti jabuke, jer se upravo u njihovoj kori nalaze svi antioksidansi. Takođe, jabuke mogu da blokiraju apsorpciju holesterola te su bogate vlaknima koja čiste telo od holesterola.

foto: Profimedia

Pomorandže

Ovaj popularni agrum bogat je nutrijentima koji smanjuju krvni pritisak i upalne procese u krvnim sudovima. Citrusi sadrže i hesperidin, sastojak koji poboljšava cirkulaciju, kao i vitamin C koji štiti od srčanog udara.

Maslinovo ulje

Ako možete, svakako nabavite ekstra devičansko maslinovo ulje. Što je čišće, maslinovo ulje sadrži više "dobrih masti" i antioksidansa koji pomažu da otčepite vaše arterije.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Net.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track