KVAS OD CVEKLE JE RUSKI PRIRODNI PROBIOTIK: Koriste ga i lekari u bolnicama, a toliko je JAK LEK da morate da ga pijete sa pauzom od 3 meseca! (RECEPT)
Foto: Profimedia

NAJBOLJE OD RUSA

KVAS OD CVEKLE JE RUSKI PRIRODNI PROBIOTIK: Koriste ga i lekari u bolnicama, a toliko je JAK LEK da morate da ga pijete sa pauzom od 3 meseca! (RECEPT)

Život -

Kvas od cvekle je još jedan čudotvorni napitak iz ruske narodne medicine. Rusi ga smatraju najboljim lekom za povišen krvni pritisak, koji ujedno čisti jetru i krve sudove od masnoće, pa tako ubrzava i gubitak kilograma.

Kvas je napitak slatkastokiselkastog ukusa, a Rusi ga zovu i prirodni probiotik, jer je prepun hranljivih sastojaka koji regulišu rad organa za varenje. Pravi se veoma lako, ali se ne pije tako često. U toku dana se piju tri-četiri kašike pre obroka, a kada se kvas popije, pravi se pauza od tri meseca. Nakon toga, napitak se pravi još dva puta tokom te godine.

foto: Profimedia

Kvas nastaje procesom fermentacije i Rusi ga prave od ražanog hleba ili kvasca, vode i suvog grožđa uz dodatak, u ovom slučaju, cvekle.

Koliko je prihvaćen kao lekoviti napitak u Rusiji, govori i podatak da se redovno koristi u bolnicama širom zemlje.

Takođe, ruski lekari savetuju da, ukoliko imate problema sa bubrezima i niskim pritiskom, izbegavate ovaj napitak, jer može da pokrene kamenčiće iz bubrega i dodatno snizi pritisak.

Crveni kvas

Potrebno je: 700 g cvekle, 2 kriške ražanog hleba ili kockica kvasca, 200 g meda ili šećera, 100 g suvog grožđa.

Priprema

Cveklu operite i isecite na komade, pa je poređajte u teglu od tri litra. Dodajte hleb, med i suvo grožđe, pa sve nalijte prohlađenom, prokuvanom vodom i dobro promešajte. Stavite poklopac, pa ostavite na toplom mestu oko šest dana da se fermentiše. Svakog dana dva puta dnevno promešajte kvas i skinite penu ako je potrebno.

Nakon šest dana procedite kvas kroz čistu gazu, a napitak čuvajte u frižideru.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track