Najnovije vesti

OSEĆAO SAM SE KAO DA IMAM SRČANI UDAR: Ima 18 godina i pušio je ELEKTRONSKE CIGARETE, a sada zbog toga ne može da radi stvari bez kojih mnogi ne mogu da zamisle dan (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram

ŽIVOT MU SE PREOKRENUO

OSEĆAO SAM SE KAO DA IMAM SRČANI UDAR: Ima 18 godina i pušio je ELEKTRONSKE CIGARETE, a sada zbog toga ne može da radi stvari bez kojih mnogi ne mogu da zamisle dan (FOTO)

Zdravlje

Čens Amirata, osmanaestogodišnji student kaže da ga je pušenje elektronskih cigareta zamalo ubilo pošto su mu pluća otkazala, pa je odvezen na hitnu operaciju.

Prošle sedmice osamnaestogodišnjak je morao na operaciju kako bi popravio štetu uzrokovanu otrovnim hemikalijama ovih modernih naprava.

Amirata je počeo da puši elektronske cigarete pre 18 meseci pošto je verovao da je to sigurna alternativa pušenju običnih cigareta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chance (@chanceammirata) on

Prošlog ponedeljka nije mogao da spava zbog bola u levoj strani tela, misleći kako je istegao mišić. Sledećeg dana je otišao na kuglanje sa prijateljicom, ali nije mogao ni da sedne na plastičnu stolicu.

"Kako bih se zasmejao, imao sam utisak kao da mi u grudima otkazuje, kao da imam srčani udar", priseća se Amirata.

Otišao je u bolnicu i nakon što je čekao pet sati, okružili su ga hirurzi. Rekli su mu da mu je levo plućno krilo otkazalo i brzo je odveden na operaciju. Čens je bio u šoku. Nije imao ikakve simptome osim kašlja i povremenog težeg disanja, tako da mu je sve ovo bilo potpuno novo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chance (@chanceammirata) on

Nakon operacije, hirurg mu je prikazao crne tačke na njegovim plućima i rekao da "šta god da je pušio, od toga mu je ostala ova posledica".

Hirurzi su uspeli da mu zapuše rupu na plućima, ali mu je rečeno da će za crne tačke biti potrebne godine kako bi bile zalečene, a možda nikad neće ni nestati. Rečeno mu je da neće moći da trči na duže staze, da roni, a potrajaće i dok sledeći put bude mogao da leti avionom.

Ovaj tinejdžer, koji kaže da nikad nije pušio cigarete, upozorava druge na opasnosti koje uzrokuju elektronske.

"Pušio sam ih godinu i po dana i neću nikad više. A ne bi trebalo ni vi. Znam da je teško promeniti bilo čije mišljenje, a pogotovo onoga ko je zavisnik, kao što sam bio i ja", rekao je Čens Amirata.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chance (@chanceammirata) on

Ovo se desilo samo nekoliko nedelja pošto je osam tinejdžera u SAD hospitalizovano sa teškom štetom na plućima pošto su udisali THC preko elektronske cigarete.

Eksperti su već ranije upozorili da su elektronske cigarete zagađene teškim toksinima. Naučnici na Školi javnog zdravlja u Harvardu su testirali 75 popularnih proizvoda elektronskih cigareta, uključujući i kertridže i punjive elektronske tečnosti. Našli su tragove endotoksina, mikrobnog činioca gram negativne bakterije, dok je 80% proizvoda posedovalo tragove glukana, koji se nalazi u zidovima ćelija gljiva.

Za elektronske cigarete se naširoko smatra da su bezbednije od pušenja običnih cigareta. Poseduju nikotin, ali ne i duvan. Mnogi zdravstveni radnici su preporučivali elektronske cigarete onima koji žele da se odviknu od pušenja, ali su drugi stručnjaci upozorili na opreznost kod njihove duge upotrebe.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Printscreen, Instagram

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...