DR DEJAN KORDIĆ O OTICANJU STOPALA I GLEŽNJEVA: Obično nisu razlog za zabrinutost, ali evo na šta morate da obratite pažnju
Foto: Profimedia

INTERVJU

DR DEJAN KORDIĆ O OTICANJU STOPALA I GLEŽNJEVA: Obično nisu razlog za zabrinutost, ali evo na šta morate da obratite pažnju

Život -

Leti su česta pojava, posebno ako ste dugo stajali ili hodali, ali u pratnji drugih simptoma sugerišu na postojanje veoma ozbiljnih zdravstvenih tegoba

U letnjim mesecima pripadnice lepšeg pola sklone su otocima na nogama. Iznenadno proširenje obima ne samo donjih već i gornjih udova mogu i drugi da primete. Nekad je dovoljno podići noge ili ruke, odmoriti se i skinuti obuću koja nas steže. Ali ako ovi prosti recepti ne pomognu, razloga za zabrinutost ima: najčešće su simptom neke uznapredovale bolesti! Kako nastaju i zašto bi pojava otoka trebalo da bude razlog za odlazak kod lekara iako nam se čini da je prilično bezazlena kad udare vrućine, za Lenu objašnjava dr Dejan Kordić, specijalista interne medicine i interventni kardiolog.

foto: Privatna Arhiva

Kako dolazi do otoka? - Tečnost počinje da ističe iz krvnih sudova u periferno tkivo, sila zemljine teže čini da uglavnom bude lokalizovana na nogama. To se događa kada je veliki pritisak u krvnim sudovima i kapilarima ili zbog nemogućnosti zadržavanja tečnosti u okviru krvog suda.

Da li su ugroženi i drugi delovi tela? - Može da se javi na celom telu, tada kažemo da je otok difuzan. Lokalno se primećuje na nogama, rukama, ali pregledom kod lekara, i na nekim unutrašnjim organima, posebno plućima i jetri.

UZROCI SU BROJNI Ko je najviše sklon oticanju nogu? - Žene i kod njih oticanje može da se javi zbog disbalansa estrogena i progesterona, odnosno u sklopu PMS. Trudnice su takođe podložne, u toku trećeg trimestra posle napornog dana one u čak 75 odsto slučajeva primećuju da su im članci i stopala otečeni. Utiču i genetika i višak kilograma.

Da li je vrućina glavni uzrok? - Uglavnom, to su i povrede stopala ili gležnjeva, ali može da bude reč i o mnogo opasnijim problemima. U svakom slučaju, najbolje je javiti se lekaru kako bi se utvrdio tačan uzrok oticanja stopala i gležnjeva, prepisala terapija.

Šta još doprinosi ovoj pojavi? - Kad oslabi srce, otiču i noge. Otoci su zapravo jedan od kliničkih znakova kardiovaskularnih bolesti, iza njih mogu da se kriju primarna kardiomiopatija, oslabljena pumpna funkcija leve komore srca, mogu da budu posledica preležanog jednog ili više infarkta. Vene koje su disfunkcionalne, odnosno koje ne mogu da vrate krv iz nogu u srce, takođe mogu da dovedu do oticanja.

Kako se rešava ovaj problem? - Pacijent prvo treba da se oslobodi viška tečnosti, a potom se utvrđuje tačan uzrok otoka.

Pomažu li diuretici? - Svakako, danas postoje moćni lekovi za izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Ali njima samo oslobađamo pacijenta simptoma, odnosno rasterećujemo srce. U terapiji se, u zavisnosti od toga šta je inicijalno dovelo do oticanja, koriste i razni drugi lekovi.

NE ZLOUPOTREBLJAVAJTE DIURETIKE Mnogi se sami oslobađaju viška tečnosti. - Pacijente kojima je već prepisana terapija diureticima, a to su dugogodišnji srčani i hronični bolesnici, lekar je već posavetovao kako da se prilagođavaju promenama, usklade doze, odnosno kako (i koliko) treba da postupe kada su velike vrućine, kad uzimaju veće količine tečnosti.

Da li ste primetili da ih uzimaju i oni kojima zapravo nisu potrebni? - To čine oni koji bi da reše problem u sekundi, posebno žene (čak i kad žele da smršaju), a lekari stalno upozoravaju da moraju veoma pažljivo da se koriste. Otoci koji se, recimo, jave u popodnevnim satima i nema ih posle noćnog odmora (podizanja nogu) ne zahtevaju upotrebu diuretika. Treba znati da je to opasno, mogu da liše organizam veoma važnih elektrolita, da izazovu dehidrataciju, posebno opasnu tokom ovih vrućina.

Šta još treba znati? - Ako se uz pojavu otoka na stopalima i gležnjevima pojave i vrtoglavica, nesvestica, bol u grudima, uz utrnulost udova, otežano disanje, ubrzan rad srca i gušenje, treba odmah otići kod lekara.

KRATKA BIOGRAFIJA LENINOG LEKARA Dr Dejan Kordić, specijalista interne medicine, interventni kardiolog, dugogodišnji je ekspert KBC "Zvezdara" u Beogradu, uža specijalnost mu je intravaskularni ultrazvuk.

OBRATITE PAŽNJU! Otoci oko članaka i na potkolenicama mogu da budu znak da su vam, uz srce, načeti bubrezi. S napredovanjem bolesti, primećuju se i na rukama i licu, nije bezazleno kad obuhvate i trbuh, a posebno plućnu maramicu i srce.

NEŽELJENA DEJSTVA LEKOVA Oticanje stopala i gležnjeva mogu da izazovu i pojedini lekovi za kontrolu krvnog pritiska (blokatori kalcijumskih kanala), estrogen u oralnim kontraceptivnim sredstvima i terapijama zamene hormona, testosteron, anabolički steroidi i kortikosteroidi, nesteroidni antiinflamatorni lekovi (aspirin, ibuprofen), lekovi za dijabetes, pojedini antidepresivi. Obratite se odmah svom lekaru ako ste prošli kroz lečenje raka, a primetite oticanje!

URGENTNO STANJE Uz otok na nogama, gušenje i krkljanje usled nedostatka vazduha upućuju na zastoj tečnosti u plućima. Ovo hitno stanje iziskuje odmah odlazak kod interniste i kardiologa, moguća je posledica infarkta koji je oslabio srčani mišić.

SAVET PLUS Uvrstite u ishranu sezonsko voće i povrće, dobri su diuretici. O količini se posavetujte s lekarom ako su vam prepisani lekovi koji takođe deluju na izbacivanje viška vode iz organizma. Ukoliko ste zdravi, na jelovniku su više nego dobrodošli grožđe, ananas, bobičasto voće, boranija, crni i beli luk, paradajz, paprika, praziluk, cvekla, peršun, maslinovo ulje. Korisni su i dodaci ishrani sa cinkom, kalcijumom, selenom i magnezijumom.

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track